Eurajoen saastumisesta uusia johtolankoja: näytteet tarkentavat, mistä bakteerit valuvat jokeen

Maanantaina otettujen näytteiden alustavat tulokset on saatu. Varsinainen lähde on silti vielä löytämättä. Kauttuan voimalaitoksen viemäripulmasta ei tullut päästöjä jokeen.

| Päivitetty

Eurajoen suolistobakteerien lähteen metsästys etenee. Tuoreimmat näytteet otettiin maanantaina, ja nyt niistä on saatu alustavia tuloksia.

Bakteerilähde näyttää löytyvän Euran keskustaan laskevasta sivu-uomasta.

Maanantaina otetuissa näytteissä kolibakteerien pitoisuus hypähti aiempaan tapaan rajusti Satakunnantien sillalla olevalla näytepisteellä. Ylempänä joessa pitoisuus oli enimmilläänkin vain noin kymmenesosa Euran keskustan näytteisiin verrattuna.

Satakunnankadun sillan ja sitä seuraavan Rauma-Lauttakylä-tien sillan näytteissä oli 440-460 kolibakteeria (todennäköisin määrä eli MPN) desilitrassa jokivettä. Käräjämäen sillalla pitoisuus oli vain 36 MPN ja tästä yläjuoksun suuntaan vielä alhaisempi.

Enterokokkibakteerien tilanne oli samansuuntainen. Käräjämäen sillalla pitoisuus oli 66 ja Satakunnankadun sillalla jo 340 pmy (pesäkkeitä muodostavaa yksikköä).

Erittäin korkeita pitoisuuksia 

Käräjämäen sillan ja Satakunnantien välillä Eurajokeen laskee Ahmasoja. Siitä otetut näytteet osoittavat, että bakteerit valuvat jokeen nimenomaan sivu-uomista.

Ahmasojan kolibakteeripitoisuudeksi laskettiin yli 2 400 MPN ja enterokokkien pitoisuudeksi yli 1 800 mpy desilitrassa.

Bakteeripitoisuudet olivat korkeita myös selvästi alempana, Euraniityntien tienoilla jokeen laskevan Ruonojan vedessä. Kolibakteereja oli 1 600 MPN ja enterokokkeja yli 1 900 mpy desilitrassa.

– Näytteenottoa keskitetään jatkossa kunnan toimesta Ahmasojaan ja myös Ruonojaan syyn ja tarkemman paikan selvittämiseksi, kertoo vesiasiantuntija Asko Sydänoja Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Lisänäytteitä otettiin jo torstaina.

Vaikka sivu-uomien rooli näyttää nyt selvältä, ei vielä ole löydetty varsinaista selittävää tekijää sille, mistä Eurajoen saastuttaneet suolistobakteerit ovat alun perin peräisin.

Euran kunta selvittää parhaillaan Ahmasojan varren viemärien tilannetta mahdollisen putkirikon varalta. Viemäreitä on ojan tietämillä ainoastaan alajuoksulla Ryymintielle saakka.

Voimalaitoksen viemäripulmasta ei vuotoja jokeen

Ojien ohella selvitykset jatkuvat myös Adven Kauttuan voimalaitoksella. Sen paineviemäristössä havaittiin viime viikolla ongelmia juuri samoihin aikoihin, kun Eurajoen bakteeripitoisuuksien todettiin kohonneen.

Varsinaisia vuotoja tai muita vikoja ei selvityksissä ole löydetty.

- Joen alittava viemäriputki tarkistettiin tänään ja sen todettiin olevan kunnossa, kertoo ylitarkastaja Antti Wemberg ely-keskuksesta.

Viime viikon alussa laitoksen viemärikaivot täyttyivät. Wembergin mukaan tästä ei kuitenkaan aiheutunut saniteettijätevesien vuotoa Eurajokeen.

- Kaivot täyttyivät, mutta eivät tulvineet kaivon kansien yli nurmikolle tai hulevesiverkostoon. Selvityksen perusteella voimalaitos aikoo parantaa kaivojen seurantaa, jotta tilanteen toistuessa se havaittaisiin nopeammin.

Eurajoen suolistobakteeripitoisuuksien havaittiin kohonneen roimasti noin puolitoista viikkoa sitten. Paikoin pitoisuudet ylittävät kasteluveden raja-arvot ja uimaveden toimenpiderajat.

Muokattu klo 11.00: Lisätty tiedot Ahmasojan varren viemäriselvityksistä sekä voimalaitoksen selvityksissä tehdyt havainnot. Muokattu klo 11.11: Korjattu virhe: kyse on Euran eikä Eurajoen keskustaan laskevista sivu-uomista. Muokattu klo 11.36: Täsmennetty tietoa Ruonojan sijainnista.Muokattu klo 14.56: Lisätty uudet tiedot enterokokkbakteerien pitoisuuksista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut