Eurajoen lukiolaiset suunnittelevat nimikkoruoka-annoksia kasviksista

Lukiolaiset pääsevät mukaan kasvisruokien suunnitteluun. Kuva: LS-arkisto/Juha Sinisalo

Eurajoen lukio osallistuu vuosina 2015-2017 Turun yliopiston Nuhevima-projektiin, jonka tavoitteena on toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevien nuorten kasvisten käytön ja kasvistietoisuuden lisääminen.

- Eurajoella ensimmäisenä vuonna opiskelijat kehittävät osana kotitalousopetusta koululle nimikkoannoksia kasviksista, kertoo professori Anu Hopia Turun yliopistosta.

Lähtökohtana on koko syksyn kestävä tuotekehitystyöpajojen sarja. Nuoret pääsevät toteuttamaan luovuuttaan ideoimalla kasviksista uusia herkkuja koulukavereilleen ja opettajilleen. Uusia annoksia päästään maistelemaan marraskuussa.

- Kasvisruokapäivät ovat yleensä haastavia koulussa, joten on hyvä kuunnella opiskelijoita siitä, mikä ruoka maistuisi heille parhaiten kasvisvoittoisena. On turhauttava tehdä sellaista ruokaa, mikä kannetaan biojätteisiin, kertoo ruokapalveluvastaava Marianne Lintula Eurajoen yhteiskoulusta.

Projektia rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaketju-hankkeet. Projektiaika on 1.3.2015-31.12.2017 ja sen koordinoinnista vastaa Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus.