Eurajoen nuoret kaipaavat kuntaan moposuoraa

Moposuoran pitäisi olla 200–400 metriä pitkä ja sillä pitäisi voida ajaa viritetyillä mopoilla. Ainakaan tälle vuodelle ei moposuoraa vielä ole luvassa.

| Päivitetty

Eurajoella puhutaan mopoista. Mopoilevat nuoret kerääntyvät iltaisin ja viikonloppuisin kunnanviraston edustalle viettämään aikaa. Alueen asukkaat kokevat nuoret häirikköinä. Eniten valitetaan metelistä, nuoret kertovat.

Nuorilla onkin haaveena saada oma paikka, jossa voisi mopoilla kiihdyttää ja keulia.

Nuoria kuultiin

Nuorten toiveesta on kunnanvirastolla otettu koppi. Tiistaina Eurajoen yhteiskoulun auditorioon oli kutsuttu yläkoululaisia keskustelemaan asiasta ja kertomaan toiveistaan. Kutsun oli ottanut vastaan 21 nuorta, joista 18 kertoi omistavansa mopon.

Samaan aikaan asiasta keskusteltiin Luvian yhtenäiskoulussa.

Keskustelun alkajaisiksi nuorisotyöntekijä Pia Johansson muistutti, että tälle vuodelle moposuoraa ei vielä saada, vaan että nyt hanketta selvitellään ja kartoitetaan toiveita. Rahaakaan hankkeelle ei ole vielä budjetoitu.

Hankkeen viivästyminen ei nuoria haitannut, vaan kantaa otettiin terävästi ja monipuolisesti. Eurajoelle halutaan moposuora, jossa voisi sekä ajaa mopolla että tavata muutenkin kavereita.

Johansson esitti nuorille kysymyksiä, joihin sai ottaa kantaa. Moposuora saisi nuorten mielestä olla enintään viiden kilometrin päässä keskustasta. Suoran pitäisi olla 200–400 metriä pitkä, jotta siinä ehtii jotain tehdäkin.

Katsomoa alueelle ei haluta, mutta jonkinlainen oleskelualue olisi kiva olla.

Entä viritetyt pelit?

Eniten nuoria puhutti se, olisiko moposuora suljettu alue vai ei. Keskustelussa nousi moneen kertaan esiin, että moposuoralle on päästävä viritetyllä mopolla. Muuten olisi aivan se ja sama, vaikka päristelyä jatkettaisiin kunnanviraston edustalla.

– Vaikka alue olisikin suljettu, ei siellä silti voi perseillä, Johansson huomautti.

Hän painotti moneen kertaan, että turvallisuuden takia alueelle on oltava säännöt ja mopoissa vakuutukset. Toiminnan pitää olla turvallista, ja samalla olisi hyvä saada haittavaikutuksia lievemmiksi.

Johansson halusi myös tietää, olisiko mahdollisella moposuoralla käyttöä myös alkuinnostuksen jälkeen. Vastaus kuului, että moposuoralle on käyttöä, jos sinne saa mennä viritetyllä mopolla, eivätkä poliisit ole portilla passissa.

– Sillä fakta on, että Eurajoella ei ole montaa mopoa, jota ei olisi viritetty, asiantuntijalausunto ylärivistä kuului.

Kortteliralli jatkuu

Sopivaa paikkaakin nuoriso pääsi miettimään. Ehdoton ykkösvaihtoehto olisi käytöstä ensi vuonna poistuva kasitien pätkä. Se olisi jo valmiiksi asvaltoitukin. Ongelmana vain on, että tienpätkän omistaa valtio.

Kakkosvaihtoehdoksi nousi Köykän alueelta kääntöpaikka. Mutta tämä vain siinä tapauksessa, että siihen saisi lisää pituutta.

Mutta vaikka moposuora tulisikin, oli nuorisolla myös realismia:

– Moposuora olisi kiva, mutta ei se poista korttelirallia Portilta yhteiskoululle ja takaisin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut