Eurajoen Romulle on tulossa uusia päästörajoja

Erityisen tarkastelun kohteena ovat hulevedet, jotka päätyvät Juvajoen kautta Eurajokeen. Laitoksen luvassa ei toistaiseksi ole päästötajoja vesien haitta-aineille.

Eurajoen Romun toiminta varsinkin käsiteltävän romun määrässä mitattuna on kasvanut roimasti muutamassa vuodessa. Se tiukentaa myös ympäristövaikutusten tarkkailua ja rajoittamista.

Kiertotalousyritys Eurajoen Romun päästöt joutuvat aiempaa tarkempaan syyniin. Tulossa on todennäköisesti myös uusia päästörajoja.

Yhtiön toiminta Eurajoen Lapintien on varressa laajentunut niin, että se tulkitaan ympäristöpykälien kannalta jo niin sanotuksi direktiivilaitokseksi. Tämä vaikuttaa sekä päästöjen seurantaan että parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT) koskeviin vaatimuksiin.

Yhtiö on jättänyt ympäristölupansa muutosta koskevan hakemuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Hakemus tuli vireille jo elokuussa, mutta asiakirjat asetettiin julkisiksi vasta viime viikolla.

Määrä ylitti kynnyksen

Lupamuutoksen tarpeesta antoi määräyksen Varsinais-Suomen ely-keskus viime helmikuussa.

Muutoksen taustalla on vaarallisen jätteen ja metallijätteen käsittelyn suuri määrä sekä vaarallisen jätteen välivarastointikapasiteetti. Vaarallisia jätteitä ovat tässä tapauksessa esimerkiksi romuajoneuvot sekä sähkö- ja elektroniikkaromu.

– Laitoksen ympäristölupa ei saadun selvityksen perusteella vastaa kaikilta osin jätteenkäsittelyn uusia parasta käyttökelpoista tekniikkaa koskevia päätelmiä, ely mainitsi.

Eurajoen Romun mukaan sen toiminta täyttää kuitenkin jo alaa koskevat niin sanotut BAT-päätelmät.

– Toiminta vastaa parasta käytössä olevaa tekniikkaa koskien jätteenkäsittelyä ja siihen liittyviä päästöjä, yhtiö toteaa hakemuksen mukana toimittamassaan arviossa.

Sen mukaan tarvetta ympäristöluvan muuttamiseen ei ole.

"Voi aiheutua pilaantumisen vaaraa"

Ympäristöluvan tarkistaminen on elyn mukaan tarpeen myös siksi, ettei laitoksen toiminnan päästöistä ole ollut riittäviä selvityksiä päästörajojen asettamiseksi.

Laitosalueen pinta-ala on lähes 18 hehtaaria, ja siltä kertyvät hulevedet virtaavat Luittilanjärvenojaan ja edelleen Juvajoen kautta Eurajokeen. Vesistökuormitusta ei kuitenkaan ole seurattu edes Luittilanjärvenojassa.

– Hulevesistä voi aiheutua (vesistön) pilaantumisen vaaraa, ely-totesi helmikuussa.

Varsinaisia laitokselle määrättyjä päästörajoja hulevesien sisältämille aineille ei toistaiseksi ole.

Tarkkailupisteitä Luittilanojaan

Hakemukseen liittyy raportti nykyisen ympäristöluvan edellyttämistä vesistöpäästöjen tarkkailutuloksista vuodelta 2020.

Niiden mukaan alueelta lähtevissä hulevesissä oli merkkejä muun muassa kohonneista raskasmetallipitoisuuksista, öljystä sekä muitta haitta-aineita, kuten PAH- ja BTEX-yhdisteitä.

Joissakin tarkkailupisteissä pitoisuudet ylittivät ainakin ajoittain niin sanotut pintavesien ympäristölaatunormit.

Yhtiön mukaan toimintaa on kuitenkin parannettu viime vuoden aikana. Tämä tarkoittaa muun muassa viikottaisia ojien siisteystarkastuksia, jotka aloitettiin viime kesäkuussa.

Lisäksi riskialtteimpien ojien reunoille on rakennettu esteet, jotka estävät romumateriaalin pääsyä ojiin

Ympäristöluvan käsittelyyn liittyy myös päästöjen tarkkailuohjelman päivitys. KVVY Tutkimus Oy:n tekemässä raportissa ehdotetaan ohjelmaan lisättäväksi kahta uutta huleveden tarkkailupistettä, jotka sijoitettaisiin Luittilanjärvenojaan.

"Suhtaudumme meluvalituksiin vakavasti"

Yksi romunkäsittelylaitoksen päästömuoto on melu, joka on johtanut lähimmältä asuinalueelta jätettyihin valituksiin.

Eurajoen Romun mukaan melu ei ole kasvanut, mutta sen kantautumisessa on tapahtunut muutoksia. Ne johtuvat muun muassa viime vuonna sattuneista tulipaloista.

Laitoksella syttyivät romukasat touko- ja kesäkuussa, minkä jälkeen yhtiö päätti vähentää syttyvän romun määrää laitosalueella. Romukasojen madaltaminen on samalla pienentänyt niiden muodostamaa "meluaitaa".

Lisäksi laitoksen ja asuinalueen välistä metsää on yhtiön mukaan harvennettu, mikä niin ikään on saattanut lisätä meluhaittaa.

Uuden materiaalinkäsittelykoneen käyttöönotto loppukesällä on yhtiön mukaan kuitenkin vähentänyt syntyvää melua. Laitokselle on lisäksi tehty uusi meluntorjuntasuunnitelma.

Sunniteltu uusi varastorakennus toimii jatkossa meluvallina, ja myös romukasoilla on tarkoitus vähentää haittoja.

– Suhtaudumme tulleisiin meluvalituksiin vakavasti ja huomioimme ne sijoittelussa, yhtiö toteaa meluvalitukseen antamassaan vastineessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut