Eurajoen Romulle tulleessa kuormassa havaittiin mahdollinen säteilylähde – Stuk pyysi pelastuslaitoksen paikalle

Eurajoen Romu on yksi Suomen suurimmista metallinkierrätysalan toimijoista. Kuva ei liity jutussa kuvattuun tapaukseen. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Eurajoella toimiva romufirma Eurajoen Romu otti perjantai-iltapäivällä yhteyttä Säteilyturvakeskus Stukiin, koska yritykselle saapuneessa romukuormassa tehdyssä mittauksessa havaittiin säteilyä.

– Heillä on siellä tälläiset säteilymittausportit, jotka olivat hälyttäneet. He ottivat yhteyttä Stukin päivystäjään. Asian varmistamiseksi pyysimme pelastuslaitoksen paikalle tekemään varmistusmittaukset. He olivat lähin taho, jolla on säteilymittarit, Stukin ydinjätteiden ja ydinmateriaalien valvonnan johtaja Jussi Heinonen valottaa tapahtumien kulkua.

Varmistusmittauksista saamiensa tulosten perusteella Stuk totesi, että säteilytasot ovat matalia eikä aihetta huoleen ole. Tilanne ei siis ole akuutti. Stukin asiantuntijat jatkavat asian selvittämistä heti ensi viikolla.

Säteilylähteen sisältäneen romukuorman alkuperästä ei vielä tässä vaiheessa ole tietoa. Tällaisissa tapauksissa lähde pyritään aina selvittämään, sanoo Heinonen.

– Mutta aina sitä ei välttämättä saa selville, varsinkin jos kuorma on tullut ulkomailta.

Romufirmojen tekemiä säteilyilmoituksia tulee Stukille Heinosen mukaan silloin tällöin.

– Romufirmoilla ja metallitehtailla on varauduttu säteilyyn. Lähteitä pyritään saamaan kiinni ja usein saadaankin. Valitettavasti säteilylähteitä aina välillä joutuu romumetallin sekaan, ja sitten niitä selvitetään, Heinonen sanoo.