Eurajoen seurakunnalle puhtaat paperit piispantarkastuksesta

Eurajoella on vietetty tämän viikon loppupuolella piispantarkastusta, joka huipentui sunnuntaina piispa Kaarlo Kallialan Eurajoen kirkossa pitämään loppupuheenvuoroon. Kalliala luonnehti loppupuheessaan Eurajoen seurakunnan tilannetta tasaiseksi ja vakaaksi. Hänen mukaansa jotkin luvut ovat viime aikoina olleet pienessä laskusuunnassa, mutta mitään huolestuttavaa yllätystä ei tullut tarkastuksessa vastaan. Tarkastuksessa todettiin, että taloutta on hoidettu hyvin ja vastuullisesti.

– Tilanne on Eurajoella parempi kuin monissa muissa seurakunnissa. Kirkkoon kuuluminen on varsin vahvaa ja seurakunta tärkeässä osassa kuntalaisten elämässä.

– Toisaalta tällainen tasainen tila on juuri se hetki, jossa on syytä tarttua yhä tiukemmin toimeen. Yleensä hiljainen luisuminen alaspäin on niin hiljainen, ettei sitä huomata ennen kuin on liian myöhäistä.

Piispa Kallialan mukaan tarkastusten tarkoitus on juuri se, että seurakunnassa pohdittaisiin tarkemmin yhteisön tilannetta.

– Tarkastus antaa peilauksen seurakunnalle, miltä tilanne näyttää ja missä mennään.

Piispa ennakoi Eurajoen seurakunnan tulevaisuuden haasteiksi etenkin talouskysymysten ratkaisemisen. Hänen mukaansa kohtalaisesta taloustilanteesta huolimatta edessä on monia kysymyksiä, joissa talouden tilannetta on syytä pohtia tarkkaan. Hän nosti esimerkeiksi käynnissä olevan urkujen hankinnan sekä kuntaliitoksen myötä mahdollisen yhdistymisen Luvian seurakuntaan.

– Pitää pohtia sitä, paljonko on varaa luoda puitteita ja paljonko taasen varaa palkata henkilöstöä.

– Mahdollinen yhdistyminen Luvian kanssa tarkoittaa sitä, että pitää pohtia, mistä asioista ei haluta luopua, mistä pidetään kiinni loppuun saakka ja mistä voidaan yhdistymisessä joustaa, piispa Kalliala huomautti.