Eurajoki jyrähti terveyskeskustensa puolesta ja pisti perään tiukat kysymykset

Kunta tahtoo lukuja pöytään eli selvityksen siitä, mitä ovat hyvinvointialueen uusien rakennusinvestointien tuomat kulut.

| Päivitetty

Eurajoen kunta on ilmoittanut vastustavansa Satakunnan hyvinvointialueen Eurajokea koskevia suunnitelmia.

Eurajoen kunta ei sulata Satakunnan hyvinvointialueen kaavailuja kunnan terveyskeskusten lakkauttamisesta. Kunnanhallitus on laatinut asiasta kannanoton. Se toteaa, ettei hyväksy palveluverkkoselvityksessä ehdotettuja ratkaisuja.

Palveluverkkoselvityksen loppuraportissa esitettiin Eurajoen osalta, että Luvian terveyskeskus lakkautetaan vuonna 2025 ja Eurajoen terveyskeskuksen toiminta siirretään Raumalle vuonna 2027.

Kunta huomauttaa, että Eurajokea koskevat myös sosiaalitoimiston sekä kuntoutus- ja arviointiyksikön siirto Raumalle ja vuodeosastotoiminnan lopettaminen. Eurajoki laskee menettävänsä näillä ratkaisuilla noin 2 miljoonan euron vuosittaiset vuokratulot hyvinvointialueelta.

Eurajoki toteaa maksavansa hintaa siitä, että se on ennen sote-uudistusta halunnut panostaa voimakkaasti lähipalveluina tuotettuihin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Nyt seikka vaikuttaa kunnan valtionosuuksiin johtuen sote-uudistuksen tasauselementeistä. Eurajoki maksoi tänä vuonna 4,1 miljoonaa euroa valtionosuuksia valtiolle. Ensi vuonna summa kasvaa 4,8 miljoonaa euroon.

– Samaan aikaan hyvinvointialue karsii roimasti kuntalaisille tarjottavia sosiaali- ja terveyspalveluja. Yhtälö on kestämätön, kunnanhallituksen kannanotossa todetaan.

Kunta tuo esiin hyvinvointialueen valmistelemat yli 150 miljoonan euron investoinnit. Eurajoki kysyykin, mitkä ovat uusien rakennusinvestointien pääoma- ja ylläpitokustannukset suhteessa nykyiseen palveluverkkoon sekä mitkä ovat uusien investointien poistoaika ja -kustannukset.

Vuokrasopimuksista Eurajoki haluaa tietää, mihin perustuu tulkinta, että hyvinvointialue voi päättää sille kuntayhtymiltä siirtyneet tilavuokrasopimukset ilman, että huomioidaan 3+1 vuoden siirtymäaika.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut