Eurajoki suhtautuu nihkeästi muihin kuin nykyisten ydinvoimaloiden jätteisiin: "Kunnan tulee saada tietää, mitä sen maaperään pysyvästi sijoitetaan"

Kunta vaatii, että sen lausuntoon Posivan loppusijoituslaitoksen käyttöluvasta suhtaudutaan vakavasti. Esimerkiksi teollisuuden umpisäteilylähteet ja lisäydinvoima on kunnan mielestä määritelty nyt liian hatarasti.

| Päivitetty

Eurajoen kunnanhallitus asetti Posivan käyttölupahakemusta puoltavalle lausunnolleen monta ehtoa. Kuva loppusijoitustiloista viime vuodelta.

Eurajoen kunta suhtautuu ydinjätteiden loppusijoitukseen nihkeästi tai vähintäänkin hyvin varovaisesti, mikäli puhutaan muusta kuin Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloiden nykyisten laitosyksiköiden polttoaineista.

Kunta vaikuttaa olevan myös jossain määrin huolissaan äänensä kuulumisesta loppusijoitusta koskevassa päätöksenteossa.

Seikat käyvät ilmi kunnanhallituksen laatimasta lausunnosta Posivan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemukseen.

Rakentamislupa oli rajatumpi

Kunta muistuttaa, että kun loppusijoituksesta tehtiin Suomessa periaatepäätöstä, kunnan myönteinen lausunto annettiin silloin tiedossa olleille jätteille ja niiden määrälle. Tähän ei sisältynyt esimerkiksi nyt käyttöönottovaiheessa oleva Olkiluodon kolmosyksikkö.

Lisäksi tuore lausunto tuo esille, että Posivalle vuonna 2015 myönnetty rakennuslupa ei sisältänyt mainintoja muista jätteistä tai niille suunnitellusta tilasta.

Todellisuudessa Olkiluotoon saatetaan sijoittaa viiden ydinvoimayksikön käytetyn polttoaineen ohella muutakin.

Umpilähteitä ja pienreaktorien jätettä?

Nämä muut jätteet voisivat olla esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla olevia jätteitä.

Niihin kuuluu esimerkiksi terveydenhuollosta ja teollisuudesta peräisin olevia niin sanottuja umpisäteilylähteitä, joille ei ole Suomessa loppusijoitusratkaisua. Osa jätteistä on korkea-aktiivisia, ja ne sijoitettaisiin todennäköisesti yli 400 metrin syvyyteen käytetyn polttoaineen tavoin.

Kunta nostaa esille myös niin sanotut pienet modulaariset ydinreaktorit jätteineen.

Hakemus on kunnan mielestä puutteellinen

Nyt kokonaisuus jää kunnan mukaan epäselväksi.

– Hakemus on näiden jätteiden määrittelyiden osalta liian yleisellä tasolla, eikä määrittele riittävän tarkasti, mitä nämä jätteet olisivat, miten paljon niitä tulisi ja mistä nämä jätteet tulisivat, kunnanhallitus lausuu.

Niinpä kunta ei sen mukaan ole voinut arvioida hakemusta tältä osin, ja edellyttää tarkkaa tietoa muista jätteistä ennen luvan käsittelyä ja myöntämistä.

– Kunnan tulee saada tietää, mitä sen maaperään pysyvästi sijoitetaan.

Varautumista mahdollisiin muutoksiin

Lisäksi kunta katsoo, että mikäli Posivan omistajat Teollisuuden Voima ja Fortum rakentavat myöhemmin uutta ydinvoimatuotantoa, sen jätteet eivät voi sisältyä nyt käsiteltävään käyttölupaan.

Sama koskisi mahdollisia Posivan uusia omistajia, jos osakasjärjestelyssä tapahtuisi muutoksia.

– Kunnalla on oltava hakemusten käsittelyssä lausunto-oikeus ja mahdollisissa uusissa periaatepäätöshakemuksissa veto-oikeus nykyisen lainsäädännön mukaisesti, kunnanhallitus edellyttää.

Eurajoen kunta edellyttää lisäksi, että se saa ajantaista tietoa ja että se otetaan tiiviisti mukaan keskusteluihin, jotka liittyvät Posivan toimintaan. Tiedon saanti ei saa kunnanhallituksen mielestä "olla oman aktiivisen tiedonhankkimisen varassa" eikä suunnattu ainoastaan päättäjille.

Kunnalle ei saisi myöskään koitua Posivan toiminnasta kustannuksia edes sen jälkeen, kun loppusijoitustilat on suljettu.

"Kunta on ylpeä"

Kunnanhallitus painottaa, että käyttölupa vaikuttaa Eurajokeen enemmän kuin Suomen muihin kuntiin.

– Eurajoen kunta edellyttää, että sen lausuntoon suhtaudutaan vakavasti.

Jos vaatimukset huomioidaan, kunta on valmis puoltamaan käyttölupahakemuksen myöntämistä.

– Eurajoen kunta on ylpeä Posivan tekemästä pitkästä tutkimus- ja kehitystyöstä, kunnanhallitus lausuu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut