Eurajoki varautuu kasitien remonttiin ja liikuntahalliin

Halli suunnitellaan ensi vuonna valmiiksi, vaikka toteutus odottaa.

| Päivitetty

Eurajoen talous ei painu ensi vuonna sen paremmin pakkaselle kuin nouse plussallekaan vaan jää tasan nollatulokseen, paljastuu kunnanjohtaja Vesa Lakaniemen talousarvioesityksestä.

Muiden kuntien tapaan myös Eurajoen ensi vuoden tilannetta avittaa merkittävästi valtion kunnille suuntaama tukipaketti.

Valtionapujen vaikutus Eurajoen talouteen on alustavasti noin yhden tuloprosenttiyksikön tuoton verran eli 1,5 miljoonaa euroa.

Kunta kuittaa osan

Ensi vuoden investointipotiksi esitetään 4 miljoonaa euroa, mitä Lakaniemi pitää maltillisena. Suurin yksittäinen hanke on Eurajoen keskustan kohdalla tehtävä valtatie 8:n remontti, jolle esitetään varattavaksi 1,6 miljoonaa euroa ensi vuodelle.

Eurajoki osallistuu valtion hankkeeseen maksamalla osan urakan kustannuksista, koska muutoksia tulee kunnan katuverkostoon ja kunta halusi hankkeeseen mukaan pohjoisen eritasoliittymän.

Eurajoen kustannusarvio kasitien muutostöistä on yhteensä noin 3,9 miljoonaa euroa seuraavien kolmen vuoden aikana.

Halli on haaveissa

Lisäksi esitetään 150 000 euron suunnittelurahaa, jotta liikuntahallin rakentamissuunnittelu voidaan toteuttaa ensi vuonna.

Tavoitteena on uuden hallin rakentaminen vuosien 2024–2025 aikana, mutta se edellyttää, että hanke pääsee valtionosuuslistalle.

– Ruuhkaa sinne on, mutta joskus joku hanke ei jossain kunnassa toteudukaan. Näen, että meillä voi silloin toteutus olla aiemminkin, kun kerran suunnitelmat ovat valmiina, Lakaniemi sanoo.

Monitoimi-liikuntahallin kustannusarvio on noin 7 miljoonaa euroa, josta valtionosuutta olisi 750 000 euroa.

Verot yhä alhaiset

Veronkiristyksiä ei Eurajoen kunnanjohtajan talousarvioon sisälly eli tuloveroprosenttina säilyy jatkossakin maan alhaisimpiin kuuluva 18. Muutoksia palveluverkkoon ei myöskään ole tulossa.

Kunnan organisaatio tosin muuttuu, koska perusturva siirtyy vuoden alusta Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymälle eli Kessoteen.

Eurajoen talousarviokäsittely jatkuu marraskuun ajan kunnanhallituksessa. Kunnanvaltuuston budjettikokous on 1. joulukuuta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut