Eurajoki yksiselitteisen jyrkkänä johtolinjoista – muitakin vaihtoehtoja täytyy tutkia

Navakka-merituulipuiston kolme Eurajoki-vaihtoehtoa ovat kunnan mielestä haitallisimmat.

| Päivitetty

Eurajoen alueella kulkee jo nykyisin poikkeuksellisen paljon johtolinjoja, vetoaa kunta Navakka-merituulipuistoa koskevassa lausunnossaan.

Eurajoki suhtautuu kriittisesti Navakka-merituulipuiston sähkönsiirtolinjojen tuomiseen kunnan alueelle. Kunta antoi lausuntonsa merituulipuiston YVA-ohjelmasta kunnanhallituksen suulla.

Kolme Eurajoen alueelle suunniteltua linjaa ovat kunnan mukaan juuri ne, joiden haittavaikutukset ympäristölle ovat suurimmat.

Näin siksi, että Lankoorin, Pihlauksenmaan ja Pujonkulman johtoreittialueilla on tiiviisti rakennettuja ranta-alueita vapaa-ajan asuntoineen sekä myös ympärivuotista asustusta.

Johtolinjoja riittää jo

Eurajoki ilmoittaa vastustavansa esitettyjä vaihtoehtoja, koska kunnan alueella on nykyisin poikkeuksellisen paljon johtolinjoja.

– Suunnitellut sähkönsiirron johtoreitit eivät ole kunnan näkemyksen mukaan realistisia toteuttaa herkässä luontoympäristössä kulttuurihistoriallisesti arvokkailla maisema-alueilla, Selkämeren kansallispuistossa sekä Natura-luonnonsuojelualueella.

Merituulipuistoa suunnitteleva Eolus Finland Oy on esittänyt neljää eri maalinjaa, joista kolme saattaa toteutua. Eurajoki toteaa, että sen mielestä näin vähät vaihtoehdot eivät täytä YVA-lainsäädännön ideaa vaihtoehtojen todellisesta vertailusta.

– Suunnitellut johtoreitit rajoittavat ja hankaloittavat alueen maankäyttöä ja samalla kunnan elinvoimaa.

Vety veisi tarpeen

Eurajoki ilmoittaa, että se ei ole merituulivoimaa vastaan, mutta johtolinjojen osalta on tutkittava muitakin vaihtoehtoja, mieluimmin teollisuusalueiden tai vastaavien kautta.

Kunta esittää niin ikään, että Eolus tutkii vaihtoehdon, jossa merituulipuiston sähkö hyödynnetään esimerkiksi vedyn tuotantoon, jolloin mantereella ei tarvita uusia johtolinjoja.

Johtolinjojen rantautumisvaihtoehtoina tulisi Eurajoen mielestä myös tutkia jokien, kuten Kokemäenjoen pohjan käyttö sekä syvälle ulottuvien merenlahtien hyödyntäminen.

Erikseen Eurajoki peräänkuuluttaa vielä, että pelisääntöjen tulee olla hyväksyttävät rannikon asukkaiden kannalta. Jatkossa kunta sanoo edellyttävänsä, että merituulivoimahankkeista järjestetään Eurajoella yleisö- ja tiedotustilaisuuksia sekä tiedotetaan suoraan kiinteistönomistajille.

Wellamollakin esiin

Kunta penää myös Navakan sekä toisen merituulihankkeen, Wellamon, yhteisvaikutusten selvittämistä. Merituulivoimaloiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 3 500 megawattia.

Eurajoen lausunnossa esitetään epäilys, että nyt suunniteltuihin johtoreitteihin on vaikuttanut Wellamon tarve saada sähkö valtakunnanverkkoon.

Wellamon YVA-hanke ei ole vielä alkanut. Tämä hanke sijoittuisi Eurajoen ja Rauman korkeudelle noin 90 kilometrin etäisyydelle rannikosta.

Navakan hanke sijoittuisi puolestaan Porin ja Merikarvian korkeudelle. Liityntäpisteinä valtakunnanverkkoon toimisivat Ulvilan tai Rauman sähköasemat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut