Eurajokivarressa kytee jokikapina

Eurajokivarressa on kytenyt kapina jo vuosikausia. Nyt se on leimahtanut liekkiin.

Väki heräsi parissa viikossa, eli sen jälkeen kun JVP-Eura Oy:n, Jujo Thermal Oy:n ja Ahlstrom Oy:n Kauttuan tehtaiden ympäristöluvat kuulutettiin.

Keskiviikkoiltana Panelian seurataloon kerääntyi iso joukko joen huonoon vedenlaatuun tympääntyneitä ihmisiä.

Kokoontumisen taustalla on pieni ja kirjava vapaaehtoisten ryhmä, ei mikään yksittäinen organisaatio. Yksi aktiiveista on tilaisuuden avannut ranta-asukas
Tommi Valtonen.

– On ikävä toivottaa teidät tervetulleeksi näin paskamaiseen Eurajoki-iltaan, hän veisteli.

Sanavalinnan takana on kuluneena kesänä poikkeuksellisen pahaksi äitynyt joen bakteeriongelma. Se piti veden uimakelvottomana lähes koko kesän.

Keskustelussa kuulsi pitkä katkeruus, jota on seurattu sivusta pitkään. Ympäristölupien ajankohtaisuus avasi kapinahengelle tietä ja mahdollisuuden vaikuttaa asiaan käytännössä.

Yleisökommenttien perusteella väen tyytymättömyys kohdistuu erityisesti puhdistamoon.

– Mitoituskapasiteetti on ylitetty, nykyisiäkään lupaehtoja ei ole saavutettu ja ongelmana ovat ulosteperäiset bakteerit ja ”poikkeustilanteet”, Valtonen listasi.

Jotta jokikapina ei jäisi puheen asteelle, on muistutusten ja mielipiteiden jättäminen haluttu jokikapinassa tehdä mahdollisimman helpoksi. Siksi tilaisuudessa jaettiin neuvoja paperien laatimiseen ja jopa valmiiksi postimerkillä varustettuja kirjekuoria. Niihin ehdotettiin kirjattavaksi arkikokemuksia muun muassa uinti- ja kalastusmahdollisuuksista, kasteluveden käytöstä ja muista konkreettisista huolenaiheista.