Euralle moitteet maanomistajilta – "Kasvukaudella sotketaan kasvusto maahan, joka on kaikkiaan paheksuttavaa"

Kunnan rakennushankkeissa ei ole kirjelmän mukaan huomiotu tarpeeksi maanomistajia.

Joukko euralaisia maanomistajia ja maatalousyrittäjiä moittii Euran kuntaa laiminlyönneistä liittyen kunnallistekniikan rakennushankkeisiin. Seitsemän henkilöä on kirjelmöinyt kunnanhallitukselle aiheesta.

Kirjelmässä todetaan muun muassa, että kunta toteuttaa kunnallisteknisiä töitä kuulematta kiinteistönomistajia ja että kunta ei ole huomioinut kiinteistöille koituvia haittoja riittävästi. Toiveena on nykyistä perusteellisempi kuulemismenettely haittojen pienentämiseksi.

Pahoittelut tulossa

Kunta ei myöskään ole kirjelmöitsijöiden mielestä huomioinut satokautta toteuttaessaan hankkeita.

– Kasvukaudella sotketaan kasvusto maahan, joka on kaikkiaan paheksuttavaa. Satoa tuottava pelto ei hyvän tavan mukaan saa olla kasvukaudella rakentamisen kohteena, kirjelmässä todetaan.

Euran kunnanhallitus käsittelee saamaansa kirjettä ensi maanantaina.

Kunnanhallitukselle esitetään, että kunta esittäisi pahoittelut niitä maa-alueiden haltijoita kohtaan, joille on syntynyt haittoja kunnan investoinneista riittämättömän kuulemisen tai riittämättömän yhteisen suunnittelun vuoksi.

Kuulemista toivottu

Kirjelmässä ei tuoda esille yksittäisiä hankkeita, joille katsotaan koituneen haittaa vaan asiaa käsitellään yleisellä tasolla.

Allekirjoittajat esimerkiksi kertovat odottavansa, että kunta ottaa uudelleen käyttöön menettelytavan, jossa kiinteistönomistajan näkemystä kuullaan hankkeen suunnittelun yhteydessä.

Hankkeen esisuunnitteluvaiheessa vaaditaan pidettäväksi tiedotustilaisuus, johon kutsutaan hankkeen linjauksen alle jäävien maa-alueiden kiinteistönomistajat.

– Mielestämme hankkeen suunnitteluvaiheessa pitäisi informoida hankelinjalle kohdistuvia kiinteistönomistajia. Heille pitää antaa mahdollisuus kuulemiseen. Kuulemisella saadaan hankkeesta aiheutuneet haitat pienennettyä ja kyetään löytämään yhteinen hyväksyntä linjauksesta.

Heti katselmukseen

Kirjelmässä myös toivotaan, että hankkeen suunnittelija tutustuu maastokäynnillä eri linjausvaihtoehtoihin yhdessä maanomistajien kanssa.

Hankkeen valmistumisen jälkeen vaaditaan niin ikään viipymättä katselmusta mahdollisten haittojen kirjaamiseksi.

– Hankkeet pitää valmistella hyvässä yhteisymmärryksessä kaikkia osapuolia kunnioittaen. Ymmärrettävästi valmistelu vie oman aikansa, mutta menettelytapojen kiirehtiminen ja oikominen eivät vie hyvään yhteiseen päämäärään, kirjelmän allekirjoittajat toteavat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut