Euran lukio nousi Satakunnan ykköseksi vertailussa – rehtori Jukka Pirttimäki: "Ei se ihan sattumaa ole"

STT:n vuosittainen lukiovertailu huomioi opiskelijoiden kehityksen peruskoulusta ylioppilaskirjoituksiin.

Euran lukio on tämänvuotisessa STT:n lukiovertailussa Satakunnan ykkönen.

Tämän vuoden selvityksessä vertaillaan syksyllä 2016 aloittaneiden lukio-opiskelijoiden peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoja ja koko vuoden 2019 ylioppilaskirjoitustuloksia. Kyse ei siis ole puhtaasti ylioppilaskirjoitusten tulosten vertailusta, vaan peruskouluarvosanojen ja lukiomenestyksen suhteuttamisesta toisiinsa.

Eura ohitti Björneborgin

Satakunnan 16:sta lukiosta Euran lukiossa muutos oli suosiollisin. Toiseksi sijoittui Porin ruotsinkielinen Björneborgs svenska samskola, jonka kanssa Euran lukio on aiemminkin ollut tasaväkinen STT:n vertailussa.

– Erittäin hyvältä kuulostaa meidän kannaltamme. Mukavia uutisia, toteaa Euran lukion rehtori Jukka Pirttimäki.

Pirttimäki on seurannut STT:n lukiovertailua mielenkiinnolla vuodesta toiseen. Hänen mielestään opiskelijoiden lähtötason huomioiva vertailu on hyvä tapa tarkastella lukioiden paremmuusjärjestystä.

– Vaikka peruskouluissa ei olekaan valtakunnallista arviointia, on tämä hyvä tapa verrata, jos halutaan tietää, mihin opiskelija pystyy henkilökohtaisesti. Siksi olen tyytyväinen, että menestymme tässä, rehtori toteaa.

Kärkipäässä Suomessakin

Valtakunnallisesti Euran lukio oli 350 lukion joukossa 55:s. Vertailu jakaa lukiot myös pieniin ja suuriin lukioihin: pienissä ylioppilaskokelaita on vuosittain 50 tai vähemmän, suurissa 51 tai enemmän. Euran lukiossa kirjoituksiin osallistuvien määrä oli tänä vuonna 47 opiskelijaa.

– Se vaihtelee vuosittain, joten on vähän siinä ja siinä, olemmeko pieni vai suuri lukio. Esimerkiksi juuri nyt meillä on 54 ensimmäisen vuoden opiskelijaa, 47 toisen vuoden ja 51 kolmannen vuoden tai useamman vuoden opiskelijaa, Pirttimäki kertoo.

Pieniksi laskettavia lukioita Suomessa oli tänä vuonna 166, ja niiden joukossa Eura sijoittui 26:nneksi.

Monen asian summa

Rehtori Pirttimäki pystyy luettelemaan useita syitä lukionsa menestykselle.

– Opettajamme ovat erittäin sitoutuneita työhönsä, taloudelliset toimintaedellytykset ovat sen verran hyvin kunnossa, että voimme järjestää esimerkiksi kertauskursseja. Meiltä ei ole leikattu liikaa. Fyysiset puitteet ovat kunnossa, meillä on uusi koulurakennus ja rauhallinen oppimisympäristö. Meillä on hyvä yhteishenki. Opiskeluhuolto ja erityisopetus ovat kunnossa, Pirttimäki luettelee.

Suurin osa Euran lukioon tulevista opiskelijoita on opiskellut myös peruskoulunsa Eurassa. STT nosti vertailusta tekemässään artikkelissa esille, että hyvin menestyneiden ruotsinkielisten lukioiden piirteisiin kuuluu se, että opiskelijat ovat olleet koulu- ja luokkatovereita jo pitkään, jotkut peruskoulun alusta asti.

Voisiko Eurankin yksi vahvuus olla se, että opiskelijat ovat tuttuja toisilleen?

– Voi olla ihan totta. Täällä jatketaan peruskoulusta, kun lukio on sopivan kokoinen. Yhteisöllisyys tietysti vaikuttaa jonkin verran, Pirttimäki miettii.

– Peruskoulusta tulee myös hyvää ainesta. Olemme olleet useamman vuoden Satakunnan kärkipäässä tässä vertailussa, ei se ihan sattumaa ole.

STT:n lukiovertailu

Intro text

Satakunnan ja Varsinais-Suomen kärki

(sijoitus maakunnassa, lukion nimi ja sijoitus koko Suomessa):

Satakunta:

Varsinais-Suomi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut