Euran lukiossa innostuttiin viisauden rakastamisesta

Euralainen Jarkko Pietilä kirjoitti syksyn ylioppilaskirjoituksissa filosofiasta laudaturin, mutta homma ei jäänyt siihen.

Nuori mies osallistui myös englanninkieliseen esseekilpailuun, josta aukesi paikka kansainvälisiin filosofiaolympialaisiin tähtäävään valmennusryhmään. Suomesta valmennusryhmään valittiin yhteensä 11 nuorta.

– Innostuin filosofiasta ensimmäisellä johdantokurssilla. Aloitimme määrittelemällä, mitä filosofia oikein on, Pietilä sanoo.

Kreikan kielestä lähtöisin olevat sanat filia ja sofia kääntämällä saadaan filosofian määritelmäksi viisauden rakastaminen.

– Arkiset perustelut ovat tärkeitä, ja aine tukee kriittistä ajattelua. Sen kautta voi pyrkiä laaja-alaisempaan tietoon, kun ei ole vain yhtä vastausta. Se avartaa enemmän, kun on enemmän näkökulmia, Pietilä muotoilee.

Vaikka filosofian kirjoittaminen ylioppilaskokeissa on valtakunnallisesti vuosi vuodelta hienokseltaan vähentynyt, Eurassa voidaan puhua jo jonkinasteisesta filosofiabuumista.

– Syventävillä kursseilla ryhmäkoot olivat jossain vaiheessa tosi pieniä. Sittemmin ryhmät ovat olleet noin kymmenen hengen kokoisia, mutta seuraavaksi aloittavaan ryhmään on ilmoittautunut jo 18 opiskelijaa, filosofiaa ja historiaa Euran lukiossa opettava Marje Kaarle kertoo.

Lue lisää maanantain Länsi-Suomesta.