Euran puhdistamolle tehdään kansainvälinen arviointi

Euran jätevesiasioihin on tulossa kansainvälistä asiantuntija-apua.

JVP-Eura Oy osallistuu John Nurmisen säätiön valmistelemaan EU-hankkeeseen, jossa on mukana erilaisia jätevesiä käsitteleviä puhdistamoja useista Euroopan maista.

Luvassa on avoin ja erittäin asiantunteva analyysi puhdistamojen tekniikasta ja sen toimivuudesta. Odotettavissa on myös ehdotus tilanteen parantamiseksi.

– Tavoitteena on ennakoida ja hallita ongelmatilanteita entistä paremmin, ja pystyä näin vähentämään päästöjä, kertoo Puhdas Itämeri-hankkeen johtaja Marjukka Porvari John Nurmisen säätiöstä.

Eura pääsee mielenkiintoiseen joukkoon, sillä BEST (Better Efficiency of Sewage Treatment) -hankkeessa on mukana puhdistamoja Itämeren eri maista.

Porvarin mukaan Puolasta on tulossa mukaan muun muassa puhdistamoja Gdanskista, Szczecista ja Varsovasta, Venäjältä muun muassa Pietarin vesilaitos, Virosta Kohtla-Järve jaValko-Venäjältä Lidan puhdistamo.

Latviasta ja Liettuasta on tulossa myös useita puhdistamoita.

Arvioinnin lisäksi puhdistamoille tehdään suosituksia puhdistustulosta ja toimintavarmuutta parantaviksi toimenpiteiksi. Niiden toteutus jää luonnollisesti puhdistamoyhtiöiden päätettäväksi.

Lue lisää keskiviikon Länsi-Suomesta.