Euran uimahallista vuoden vesiliikuntapaikka ja Mona Koskesta vuoden vesiliikuttaja – tunnustukset tulivat asiakkaiden toiveesta

Palkintoraati kehui Euran uimahallia monipuolisuudesta ja hyvin järjestetystä uimaopetuksesta.

| Päivitetty

Kun Euran uimahallin liikunnanohjaaja Mona Koski nosti sosiaalisessa mediassa esiin linkin Vuoden vesiliikuntapaikan äänestykseen, ei hän täysin arvannut mihin yksi hiirenpainallus tulee johtamaan.

Asiakkaat nimittäin kiikuttivat hänelle konseptiruutupaperillisen tekstiä, jonka jokaiselle neljälle sivulle oli suosittelijoiden nimien lisäksi selkeästi kuvailtu, miksi Euran uimahalli on Suomen paras ja Mona Koski valtakunnan kovin liikuttaja.

– Ei kaikki asiakkaamme käytä somea, mutta he olivat vakaasti sitä mieltä, että meidän pitäisi hakea kisaan, Koski muisteli.

Samaa mieltä oli Koskikin. Hän marssi Euran uima- ja urheilutalon toimitusjohtaja Vesa Nuijan puheille, ja kohta hakemus oli kisassa mukana.

Tekstintäyteisen ruutupaperin ja kaikkien muiden suositusten voima paljastettiin maanantaina, kun Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) puheenjohtaja Jukka Rantala kukitti ja palkitsi Kosken ja muun uimahallin väen.

Uimahalli on Vuoden vesiliikuntapaikka, ja Koski sai arvostetun pisara-palkinnon.

Tunnustuksessa painotetaan jatkuvaa ammatillista kehittämistä sekä aktiivisuutta, positiivisuutta, yhteistyökykyä ja innovatiivisuutta työssä.

– Vaikka olen paljon kouluttautunutkin, niin ajattelin että tällainen olisi mahdollista vasta kun olen viisikymppinen. Nyt olen vasta 32-vuotias. Tämä on upea juttu täällä meille kaikille, Koski iloitsi.

Monipuolinen kohtaamispaikka

SUH:n Jukka Rantala kertoi, että tämän vuoden valinta oli poikkeuksellisen tiukka, sillä kisaan ilmoittautui ennätysmäärä uimahalleja.

Näiden joukosta Eura erottautui olemalla monipuolinen, tekemällä laajaa paikallista yhteistyötä ja edistämällä Euran ja lähialueen kuntien lasten ja nuorten uimataitoa.

Pieni ja pippurinen vesiliikuntailojen toteuttaja, kuten Rantala muotoili.

– Euran uimahalli on todellinen asukkaiden kohtaamispaikka, johon kaikki ovat iästä tai toimintakyvystä riippumatta tervetulleita. Esteettömyyteen ja toiminnan turvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota, Rantala kehui.

Yhteisöllisyys ja hallin luonne kohtaamispaikkana korostui myös palkinnonjakotilaisuudessa, kun moni asiakas tuli halaten onnittelemaan Koskea ja muuta hallin väkeä.

– Nämä tunnustuksen tuntuvat molemmat yhtä mahtavilta. Niin tämä palkinto kuin se vilpitön asiakkaiden ruutupaperi, Koski myhäili.

Monessa mukana oleva liikuttaja

Onnitteluita sateli ympäriinsä, kun Mona Koski käveli kohti kuusirataista allasta. Hänen ryhmissään liikkuu yli 500 kuntoliikkujaa viikoittain, sen lisäksi hän toimii yhtenä uimaopettajana Euran koulujen uinninopetuksessa sekä Euran avoimissa uimakouluissa.

Vauhdikkaan tsemppaajan ammattitaito on kysyttyä, joten Koski liikuttaa vielä Euran-töiden lisäksi ihmisiä muun muassa Porissa.

– Tämä on erittäin hieno tunnustus tästä huikeasta työstä, jota olen saanut tehdä neljätoista vuotta. Rakastan liikuntaa ja liikuttaa ihmisiä. En voisi elää ilman työtäni. Sytyn siitä ja se antaa elämälleni paljon.

– Hienoa nähdä miten lapset oppivat ja kasvavat, aikuisten kunto kohenee, innostutaan uusista lajeista ja iäkkäämmät löytävät harrastuksistaan uusia ystäviä. Saan todistaa tässä tärkeässä työssä kaikkea tätä ja jakaa liikunnan iloa, Koski kertoi.

"Onneksi halli laajennettiin ja laajennettiinkin kunnolla"

Eura ei ole paistatellut viime aikoina positiivisissa uutisissa. Viimeksi perjantaina pakkausjätti Amcor päätti sulkea Kauttuan tehtaan, jossa työskentelee 127 ihmistä.

Kovien kolausten jälkeen Euran kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen ottikin uimahallille tulleet tunnustukset ilomielin vastaan. Uimahallin hallituksen puheenjohtajanakin toimiva Lehtonen muisteli, miten Euran uimahalli on ollut tunnustettu jo aina alkuajoistaan lähtien.

– Euran uimahalli oli harvinaisuus 1970-luvulla, mutta kunta tunnettiin monissa paikoissa hienosta hallistaan.

– Silloin investoinnista oli iso vääntö, mutta vähintään yhtä kovaa keskustelua käytiin laajennuksen yhteydessä, Lehtonen muisteli noin kymmenen vuoden takaisin tunnelmia.

Laajennuksen pääkohde oli uusi iso allas. Lehtonen muisteli, miten suunnitelmissa rinnalla kulki peruskorjaus, jossa kustannukset olisivat olleet pienemmät.

Tuolloin päättäjät kuitenkin totesivat, että peruskorjaus ei parantaisi hallin palveluita mitenkään. Hänen mukaansa päätöksellä haluttiin jo silloin katsoa tulevaisuuteen.

Maanantaina julkaistut palkinnot hivelivät siis investoinnin puolella olleita entistä enemmän.

– Aika järkeviä silloin oltiin, vaikka vieläkin siitä investoinnista jossain liekit lepattavat, Lehtonen sivalsi.

Hän perusteli hallin laajennusta sillä, että vuosittaiset 75 000 uimaria vuosittain kertovat hänen mukaansa onnistumisesta.

– Se on varaukseton peukku sille, että tässä on tehty järkevä päätös. Ilman laajennustakin kunnan avustusosuus olisi hallista ihan samaa luokkaa, Lehtonen vakuutteli.

Lehtonen kiitteli palkintotilaisuudessa niin hallin henkilökuntaa kuin Euran uima- ja urheilutalon toimitusjohtajaa Vesa Nuijaa, joka veti aikoinaan laajennusprojektin läpi.

– Ei hän ehkä pihalle koskaan patsasta tule saamaan, mutta se oli hurja työ vetää laajennusprojekti läpi. Yhtään tuntia hänellä ei tähän koulutusta ollut. Ihmemies tämä Nuija, Lehtonen lohkaisi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut