Euranrinkilä sai kansallista huomiota

Euranrinkilää on leivottu muistitietojen mukaan jo 1800-luvun puolivälistä lähtien. Nyt kahvipöydän herkun maine on kiirinyt ympäri Suomen, sillä Paulig valitsi euranrinkilän Satakunnan makupariksi.

– Tämä oli iloinen yllätys. Olemme yli kolmekymmentä vuotta leiponeet näitä kotiseutuyhdistys Euran Pirtin kulujen peittämiseksi, kertoo Tarja Ala-Hakula.

Vuonna 1862-syntyneen euralaisen emännän Mari Vaheen epäillään olevan herkun tunnetuksi tekijä, sillä rinkilää kutsuttiin aluksi Marin rinkilöiksi. Ala-Hakulan mukaan Euran Pirtin rinkilät ovat Helvi Nuoranteen reseptillä tehtyjä. Mari Vahe oli Nuoranteen mummun sisar.

– Vuosittain leivomme näitä kuutisen tuhatta kappaletta. Joskus olemme leiponeet enemmänkin.

– Myymme näitä eri tilaisuuksissa. Kotiseutupäiville leivoimme 2300 kappaletta. Kaikki menivät.

Rinkelin muotoilu on kädentaitoa parhaimmillaan. Montako kierrettä rinkilään kuuluu, se on kai makuasia, mutta Ala-Hakulan mukaan Helvin rinkilöissä oli yksi kierre.

Reseptiin kuuluu Ala-Hakulan mukaan kermaa, voita, vehnäjauhoja, hiivaa ja sokeria.

– Mitä vähemmän taikinassa on jauhoja, sitä rapeampia niistä tulee, aloittelijan kannattaa laittaa vähän enemmän jauhoja.