Eurassa adoptoitiin monumentti: Panelian Lammashaka sai maisemanhoitajat

Satakunnan Museo kannustaa ihmisiä kulttuuriperintökohteiden hoitamiseen.

Kansalaisia kannustetaan oman lähiympäristönsä kulttuuriperintökohteiden hoitamiseen Adoptoi monumentti -vapaaehtoistoiminnalla.

Euran kunnan työllisyysyksikkö on yksi adoptojista. Se solmii kuluvan kevään aikana Satakunnan Museon kanssa sopimuksen Paneliassa sijaitsevan Lammashaan pronssikautisen röykkiöalueen hoitamisesta.

Työllisyysyksikkö raivaa kevään aikana  röykkiöt uudellen esille. Säännöllinen hoito tulee myös jatkumaan. Liittymällä mukaan Adoptoi monumentti -toimintaan työllisyysyksikkö sitoutuu pitämään yllä muinaisjäännösaluetta vuosittaisella niitolla ja raivauksella.

Museovirasto raivasi Panelian Lammashaan muinaisjäännösaluetta 2010-luvun alussa. Samalla Euran kunta pystytti sinne opastaulut.

Hoitotyö päättyi vuonna 2012 Museoviraston lakkautettua Satakunnassa sijainneen toimipisteensä, ja alue kasvoi nopeasti umpeen.

Kohteiden hoitaminen pulma

Eurassa on paljon muitakin helposti saavutettavia, opastettuja muinaisjäännöksiä. Kohteiden hoitaminen on kunnan kulttuuripäällikkö Sirpa Wahlqvistin mukaan kuitenkin ollut iso ongelma.

Esihistoriakohteiden hoidossa on Wahlqvistin mukaan paljon työtä eikä niitä saada hetkessä kuntoon.

– Työllisyyspalvelut lähti viime syksynä kokeilemaan muinaisjäännösten raivausta Luistarissa ja Lammashaassa Satakunnan museon ohjauksessa ja tulokset olivat hyviä.

Adoptoida voi kuka vaan

Adoptoi monumentti -toimintaan on mahdollista osallistua Satakunnan Museon kautta valitsemalla hoidettavaksi jonkin kulttuurihistoriallisesti merkittävän kohteen.

Kohde voi arkeologi Leena Koiviston mukaan olla muinaisjäännös tai muu kulttuuriperintökohde, jopa rakennus. Adoptoija sitoutuu pitämään huolta kohteesta museon laatiman hoitosuunnitelman mukaisesti.

Hoitotoimia voivat olla esimerkiksi kasvillisuuden raivaus ja niitto sekä kohteen ympäristön siisteydestä huolehtiminen. Museo huolehtii yhteyksistä Museovirastoon ja maanomistajaan.

Adoptoiva taho voi olla esimerkiksi kotiseutu- tai kyläyhdistys, mutta myös koulu, partiolippukunta tai vapaamuotoinen ystäväporukka.

Satakunnassa kohteita on tähän mennessä ollut kolme: Köyliön Kirkkokari Säkylässä, Reposaaren kappelinpaikka ja merimerkin raunio Lampaluodossa Porissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut