Eurassa aletaan poimia luomukuusenkerkkiä – kunta luomusertifioi osan metsistään

Jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle jäävien kasvien ja niiden osien keruuseen tarvitaan aina maanomistajan lupa, oli kyse luomusertifioidusta tai muusta metsästä. Kuva: Jami Jokinen

Euran kunnan kahdelle metsäalueelle on myönnetty luomusertifikaatti, jonka avulla paikalliset yrittäjät voivat hyödyntää luomulaatuisia keruutuotteita liiketoiminnassaan. Sertifioidut alat käsittävät noin 250 hehtaaria Naarjoella ja Liessuolla.

Merkittävin sertifioinnin hyöty liittyy elintarvikevientiin, koska luomu on laatujärjestelmänä monissa maissa tuttu.

Paikallisen Yrttipajan eli Nordic Herbs Oy:n poimijat aloittavat alueilla ensimmäiset poiminnat lähiviikkoina. Pääkeruutuotteena on kuusenkerkkä.

Jokamiehenoikeudet ennallaan

Lisäksi poimitaan esimerkiksi koivunlehtiä, maitohorsmaa, mustikan lehtiä ja mesiangervoa, syksymmällä kanervan kukkia.
Ennen keruuta poimijoille pidetään tietoisku hyvistä keruutavoista, ja he allekirjoittavat noudattavansa luomupoimintaehtoja.

Yrttipajan poimijarinkiin mahtuisi uusiakin poimijoita.

Sertifiointi ei vaikuta metsänhoitotoimenpiteisiin eikä jokamiehenoikeuksiin, vaan metsissä voi liikkua, marjastaa ja sienestää normaalisti.

Luomusertifiointi on toteutettu yhteistyössä Euran kunnan, metsänhoitoyhdistys Louna-Metsän ja Pyhäjärvi-instituutin kanssa. Luomukeruualueista on järjestetty tiedotustilaisuus maanantaina.

Nyt Satakunnassa on noin tuhat hehtaaria luomusertifioituja keruualueita.