Eurassa kotihoidon hoitaja on kohta vain videopuhelun päässä

Euran kotihoito aloittaa 40 asiakkaan kanssa hyvinvointiteknologia-kokeilun. Tavoitteena on mahdollistaa turvallinen asuminen kotona mahdollisimman pitkään.

Euran kunta aloittaa marraskuun alussa kotihoidon asiakkaille noin kuusi kuukautta kestävän hyvinvointiteknologia-kokeilun. Kokeiluun on valittu 40 kotihoidon asiakasta, joille siitä on arvioitu olevan hyötyä.

Kaiken kaikkiaan säännöllisen kotipalvelun piirissä on Eurassa noin 200 henkilöä.

Kokeilussa testataan laaja-alaisesti Suomessa kehitettyä teknologiaa, jonka tavoitteena on mahdollistaa turvallinen kotona asuminen nyt ja tulevaisuudessa.

– Järjestelmä oppii asukkaan arkirutiinit ja kerää tietoa niissä tapahtuvista muutoksista. Jatkuvan tiedon perusteella auttajat voivat tehdä päätelmiä asukkaan hyvinvoinnin muutoksista. Olennaisista poikkeamista kuten kaatumisista järjestelmä hälyttää automaattisesti, selvittää kotihoidon esimies Kirsi Nikula.

Muita kokeilujakson aikana testattavia palveluita ovat muun muassa paikantava turvapuhelin, etämittausmahdollisuus, videopuhelinyhteys sekä lääkemuistuttaja.

– Lääkemuistuttaja on todella tärkeä asia, sillä hyvin sujuva lääkehoito on isossa roolissa, kun mietitään ihmisen selviytymistä kotioloissa.

Videopuheluista arkipäivää

Nykyaikainen hyvinvointiteknologia vapauttaa kotihoidon hoitajille lisäaikaa niihin tehtäviin, joissa asiakas kohdataan kasvokkain.

Videopuhelupalvelu mahdollistaa videopuheluyhteyden muodostamisen asukkaan kotiin hoitajan käytössä olevasta puhelinsovelluksesta milloin tahansa.

– Asiakkaan luona oleva videopuhelupäätelaite on aina päällä, joten yhteydenotto on helppoa. Yleensä soitoista sovitaan kuitenkin etukäteen.

Myös omaisilla on mahdollisuus ladata itselleen maksuton sovellus, jonka avulla he voivat olla yhteydessä läheiseen videopuhelinlaitteen välityksellä.

– Tästä palvelusta olemme saaneet jo nyt omaisilta positiivista palautetta, sanoo palvelusuunnittelija Anne Niemi.

Vastuuta jaetaan hoitotiimeille

Kotihoidon hoitajat seuraavat asiakkaiden elämää omien päätelaitteidensa avulla. Jos sovellus hälyttää asiakkaan kaatumisesta, lähtee paikalle lähimmän tiimin hoitaja.

– Eura on niin iso kunta, ettei yksi hoitaja voi hoitaa koko aluetta. Meidän pitää jakaa vastuuta tiimeille, sanoo Nikula.

Hoitajille on esitelty järjestelmän sisältöä ja käyttöä. Laitteiden havainnollistaminen on tuonut heille paremman käsityksen kaikista sen mahdollisuuksista.

– Hoivateknologian kehittyminen on hieno asia. Tämä on joka tapauksessa sitä hoito- ja hoivatyön tulevaisuutta, sanoo Niemi.

Tuo merkittävää säästöä?

Eura on kuunnellut tarkalla korvalla muun muassa Helsingin kokemuksia hoivateknologian käytöstä.

– Asiakkaat ovat kokeneet siellä, että heidät kohdataan nyt paremmin kuin ennen. Videopuhelun aikana hoitaja pystyy keskittymään 100 prosenttisesti asiakkaan asioihin. Normaalikäynnillä asiakas kokee usein, ettei saa hoitajalta jakamatonta huomiota, kertoo Nikula.

Sen lisäksi, että hoivateknologia vapauttaa hoitajien käsiä, tuo se mukanaan myös merkittävää taloudellista säästöä.

Hyvinvointiteknologiapalvelujen tuottajana toimii Suvanto Care Oy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut