Eurassa seurataan kirjanpainajia

Tulevana kesänä Metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus (LUKE) seuraavat kirjanpainajan parveilun alkamista kahdella kohteella eteläisessä Suomessa. Seurantakohteet sijaitsevat Eurassa ja Rautalammella. Seurantaan tarkoitetut pyydykset käydään kokemassa keskimäärin joka toinen päivä.

Metsäkeskus on jo muutaman vuoden ajan kartoittanut Luonnonvarakeskuksen kanssa kirjanpainajakuoriaisten määrää eteläisen Suomen metsissä. Viime vuosina kirjanpainajia on ollut erittäin runsaasti eteläisessä Suomessa ja kuusia on kuollut iskeytymisen seurauksena paljon.

Tyypillisesti puita kuolee 4-40 kuusen ryhmänä. Puun ruskettuminen ja neulasten variseminen tapahtuvat syksyllä.

– Tuhoriskiä voidaan tehokkaasti pienentää tekemällä hakkuut ajallaan ja kuljettamalla lisääntymisalustaksi soveltuva kuorellinen puutavara pois metsästä määräaikaan mennessä, muistuttaa valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Viime vuoden viileä ja sateinen kesä oli kuitenkin hyvin epäedullinen kirjanpainajien lisääntymiselle. Onkin todennäköistä, että kirjanpainajakannan koko ei ole viime vuonna kasvanut vaan jopa pienentynyt ja parveilu on tänä keväänä maltillisempaa kuin vuosi sitten.

Kirjanpainajan iskeytymiselle riskialttiit kohteet on esitetty Metsäkeskuksen verkkopalvelussa.

Tilannetta voit seurata verkossa. Sivulla on lisäksi tietoa aikaisempien vuosien hyönteistuhohakkuista sekä kartta riskikohteista.