Evira otti koirat avuksi jääräjahtiin

Angelika Jensen ja Cara ovat alkukuussa olleet jääräjahdissa Itä-Vantaalla. Kuva: Perttu Saralampi/Evira

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kokeillut aasianrunkojäärien etsinnässä apuna kahta jäärien etsimiseen sertifioitua saksalaista koiraa.

Koulutetut koirat pystyvät haistamaan jäärän jo silloin, kun oireita ei vielä näy puun rungolla. Mitä varhaisemmassa vaiheessa jäärät löydetään, sitä vähemmän puita täytyy hävittää tuhoojan torjumiseksi.

- Ihmisvoimin aasianrunkojääriä etsitään erityisesti kiikaroiden puiden runkoja, jolloin helpointa on nähdä jäärän ulostuloreikiä. Se on kuitenkin merkki siitä, että aikuinen jäärä on jo ehtinyt levitä alueella, toteaa ylitarkastaja Atro Virtanen Eviran kasvinterveysyksiköstä.

Itä-Vantaalla jääräjahdissa Eviran apuna ovat toukokuun alkupuolen häärineet Pohjois-Saksassa asuvat ranskanspanielit Cara ja Pauline.

Toistaiseksi Suomessa ei ole sertifioituja aasianrunkojääräkoiria, mutta koulutukseen on ollut kiinnostusta.

Työ jatkuu Vantaalla, jossa Kolohongan teollisuusalueelta löydettiin lehtipuita tuhoavia eläviä aasianrunkojääriä viime syksynä. Tutkimukset ja hakkuut saastuneella alueella saatiin päätökseen helmikuussa.

- Joidenkin puiden oireet voivat olla tunnistettavissa vasta vuosien kuluttua, joten aluetta tarkastetaan seuraavina vuosina uudelleen. Suurin riski lisälöydöksistä on lähimpänä saastunutta aluetta, jonka lehtipuiden kartoittamiseen olemme nyt keskittyneet, toteaa Virtanen.

Aasianrunkojäärä on vaikeasti hävitettävä kovakuoriainen, joka iskeytyy eläviin, terveisiin lehtipuihin. Suurikokoiset toukat elävät puunrungon sisällä ja syövät runkoon suuria käytäviä. Lopulta koko puu kuolee. Jäärien leviämisen estämiseksi lehtipuita on hävitettävä laajalta alueelta.

Aasianrunkojääräepäilyksistä on aina syytä ilmoittaa kuvien kera Eviraan kasvinterveys@evira.fi.