Evira suosittelee haaskaruokinnan lopettamista rannikolla lintuinfluenssan takia

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee haaskaruokinnan lopettamista rannikolla maaliskuun loppuun asti lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi. Merikotkat ja muut linnut voivat saada lintuinfluenssatartunnan haaskoilla ruokaillessaan ja levittää tautia eteenpäin.

Korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt luonnonvaraisista linnuista Ahvenanmaalta, Nauvosta ja Raumalta. Tautia on todettu tähän mennessä muun muassa tukkasotkista ja merikotkista.

Lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi Evira suosittaa, ettei mitään haaskatoimintaa harjoitettaisi 75 kilometrin levyisellä rannikkokaistaleella alkaen Kokkolasta ja päättyen Vaalimaalle.

Lintuinfluenssaan sairastuneet vesilinnut ovat todennäköisesti tartuttaneet merikotkia jouduttuaan kotkien saaliiksi. Suorien kontaktien lisäksi linnut levittävät virusta eritteissään.

Lintujen haaskaruokinta voi lisätä tartuntoja, sillä haaskat keräävät paljon lintuja ruokailemaan ja joukossa voi olla myös viruksen kantajia. Lintujen mukana virus voi kulkeutua laajalle, sillä esimerkiksi haaskalta toiselle lentävät merikotkat voivat päivässä lentää 50 kilometriä. Haaskoilla ja pihapiireissä liikkuvat varislinnut voivat levittää virusta siipikarjatiloille.

Muualla maassa Evira suosittelee merikotkien suosimien haaskojen peittämistä puilla tai havuilla, jotta haaskoilla käyvien pienpetojen pyynti olisi edelleen mahdollista.