Mansikkasato on nyt parhaimmillaan – sato jopa kolme viikkoa viime vuotta aiemmin

Eurassa sijaitsevan Kaunismäen tilan Jari ja Minna Laineella on ollut pari vuotta noin hehtaarin kokoinen mansikkaviljelmä. Tämä rivi on jo kertaalleen poimittu. Pääasiassa tilalla viljellään viljaa ja öljykasveja. Tämä vuoksi mansikan satokautta ei ole koettu tarpeelliseksi aikaistaa putkiviljelmien avulla. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Mansikoiden pääsato on nyt kypsää. Satokaudesta on tulossa viime vuotta lyhyempi. Jos mielii saada marjoja pakkaseen, ei tänä vuonna kannata vitkutella.

Tammikuun pakkaset vaikuttivat myös monivuotisen mansikan satoon.

ProAgrian marjanviljelyn asiantuntija Marja Tuononen kertoo, että varsinkin vanhemmissa lajikkeissa ja etenkin 3-vuotiaassa Polka-lajikkeessa on nähtävissä suuria tuhoja.

Tuononen varoittaa, että marjat voivat paikoittain jopa loppua kesken. Hintaa ei välttämättä lasketa tänä vuonna pääsatokauden aikana.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan edellytykset sadon onnistumiselle ovat kohtalaisen hyvät vaihtelevista sääoloista huolimatta.

Kokonaissatomääräksi ennustetaan 11–12 miljoonaa kiloa kun normaali määrä on 12–13 miljoonaa kiloa.

16-vuotias Tiia Valonen on yksi yhdestätoista poimijasta, joita on palkattu Kaunismäen tilalle. Kaunismäen tilalla ei ole ollenkaan ulkomaalaisia poimijoita vaan kaikki kesätyöntekijät ovat lähikuntien nuoria. Nuoret ovat 15–18 -vuotiaita. Tällä hetkellä marjat kypsyvät hurjaa vauhtia. Aamulla poimitaan yksi erä mansikoita, ja loput voivat olla kypsiä jo illalla.

LUE LISÄÄ KELLO 23.00 ILMESTYVÄSTÄ NÄKÖISLEHDESTÄ

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.