Fingrid pääsee vihdoin suorittamaan Olkiluodossa vaaditun kokeen, joka on siirtynyt jo kahdesti

Kantaverkkoyhtiö Fingrid suorittaa ydinvoimalan kolmosyksikölle lähivikakokeen keskiviikkona 29. marraskuuta.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid suorittaa Olkiluoto 3:lle lähivikakokeen keskiviikkona 29. marraskuuta.

Kokeessa verkkoon tehdään voimalaitoksen lähettyvillä hetkellinen oikosulku, joka aiheuttaa samantyyppisen jännitteen notkahtamisen kuin esimerkiksi salamaniskun aiheuttama vika.

Olkiluoto 3 on noin 1 600 megawatin nettotuotantotehollaan paitsi Suomen myös pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö.

Fingridin kehityspäällikkö Minna Laasosen mukaan koko sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää varmistaa, että voimalaitos toimii vakaasti ja luotettavasti erilaisissa tilanteissa, mukaan lukien verkossa tapahtuvat viat.

Nopea räpsäys

Fingridin verkossa tapahtuu vuosittain noin 300 vikatilannetta. Ne kestävät kehityspäällikön mukaan usein vain tyyppiluokkaa sata millisekuntia.

– Vikojahan tulee verkkoon silloin tällöin. Suurin osa niistä liittyy ukkoseen, mutta muutkin syyt voivat aiheuttaa lyhyen oikosulun johonkin päin verkkoa.

– Jos voimalaitokset irtoaisivat näiden vikojen takia verkosta, voisi syntyä äkkiä hankala tilanne ylläpitää käyttövarmuutta. Siksi on asetettu vaatimus, että laitosten pitää kestää tällaisia lyhyitä ohimeneviä vikoja, Laasonen taustoittaa.

Lähivikakoe sinänsä ei kauan kestä.

– Se on tosi nopea räpsäys, 150 millisekuntia.

Kolmas yritys

Laasosen mukaan kokeella ei pitäisi olla vaikutusta Olkiluodon sähköntuotantoon. Hän vakuuttaa myös, että testin suorittaminen on monien etukäteisvarmistusten myötä täysin turvallista.

Kantaverkon poikkeavan kytkentätilanteen vuoksi tosin länsirannikolle kytketyn tuulivoimatuotannon määrää joudutaan rajoittamaan kokeen ajan.

Koe piti alun perin tehdä jo tammikuussa. Tuolloin Fingrid perui itse testin, koska "havaitsi jotain, mitä etukäteen simuloinnissa ei ollut tullut eteen".

Toinen yritys oli huhtikuun lopulla, mutta tuolloin voimalaitoksen omistaja Teollisuuden Voima peruutti kokeen toteutuksen viime metreillä laitostoimittajan lisäanalyysien vuoksi.

Keväällä valmistuneen Olkiluodon kolmannen ydinvoimayksikön kaupallinen sähköntuotanto alkoi kuitenkin jo toukokuussa.

Onko ollut kantaverkon kannalta turvallista, että testi on siirtynyt näin pitkälle?

– Kiva olisi tietysti ollut, että olisimme saaneet testin tehtyä keväällä, kun kesä on ukkoskautta. Se meni nyt tällä kertaa näin. Ihan kiva, että saamme kokeen kuitenkin tehtyä vielä tämän vuoden puolella. Se varmistaa osaltaan, että tulevaisuudessa kaikki on kunnossa, Laasonen vastaa.

Seisahdus ei liity

Olkiluoto 3 oli alkuviikosta yli kaksi vuorokautta seisahduksissa. Syyksi paljastui generaattorin jäähdytysjärjestelmän vikaantunut lämpötilamittaus.

Minna Laasosen mukaan tällä seisahduksella ei ole mitään yhteyttä lähivikakokeen kanssa. Kokeen järjestämisestä oli päätetty jo aiemmin.

– Ei ainakaan meidän näkökulmastamme ole vaikutusta. Me emme edellytä muuta kuin, että laitos siellä puksuttaa normaalisti ja tuottaa sähköä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut