Fortnite-verkkopelissä lapsia seksuaalisesti lähestyneelle miehelle ehdotonta vankeutta

Miehen uhreina oli yhteensä kahdeksan poikaa, jotka olivat tekoajankohtana iältään 10–13-vuotiaita. Koululaisia varoiteltiin tapauksesta muun muassa Säkylässä.

Satakunnan käräjäoikeus on antanut tuomionsa jutussa, jossa vuonna 1970 syntynyttä espoolaismiestä syytettiin 10–13-vuotiaiden poikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lasten houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Tapaus sai julkisuutta alkuvuodesta 2019, kun poliisi kertoi miehen lähestyneen lapsia suositun Fortnite-verkkopelin kautta. Koulut varoittivat vanhempia tuolloin Porissa ja Säkylässä.

Lue: Poliisi on pidättänyt Fortnite-pelin kautta säkyläläisiä lapsia lähestyneen miehen

Mies sai nyt tuomion viidestä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kolmesta eri lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Uhreja eli asianomistajia oli yhteensä kahdeksan, ja he olivat 10–13-vuotiaita poikia.

Oikeus määräsi tuomion monilta osin salassapidettäväksi suojellakseen uhrien yksityisyyttä mutta julkaisi siitä julkisen selosteen. Mies sai yhden vuoden ja kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Syytteessä käsitellyt teot ajoittuivat tammikuun 2018 ja helmikuun 2019 väliselle ajalle. Miehellä oli selosteen mukaan myös aikaisempaa historiaa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Käräjäoikeus toteaa, että mies on toteuttanut tekonsa lähes 50-vuotiaana aikuisena henkilönä, ja ne ovat kohdistuneet häntä lähes 40 vuotta nuorempiin poikalapsiin. Ne on toteutettu "sähköisen verkon kautta ja pelimaailman avulla, jota taitavasti hyväkseen käyttäen vastaaja on varsin sinnikkään ja jatkuvan erinäisen viestittelyn sekä osalle asianomistajalapsista antamien vastikkeettomien rahalahjojen avulla päässyt murtamaan ainakin osan tekonsa kohteiden luottamuksen ja päässyt siten osin vaikuttamaan heidän jokapäiväiseen elämään lasten vanhempien siitä mitään tietämättä", käräjäoikeus luonnehtii.

Mies ei ole tavannut lapsia fyysisesti, vaikka on sitä kyllä yrittänyt. Hän on lähettänyt näille seksuaalisväritteisiä kuvia ja videoita, minkä vuoksi oikeus katsoi kyseessä olevan lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Hän ei kuitenkaan oikeuden mukaan manipuloinut asianomistajia eli poikia tekemään hänelle seksuaalisia tekoja. Se on oikeuden mukaan voinut "johtua vain sattumasta vastaajan teon paljastuttua ja jäätyä poliisin yllättäen kiinniottamaksi".

Puolitoistavuotisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies tuomittiin maksamaan asianomistajille erinäisiä kärsimyskorvauksia yhteensä noin 17500 euron edestä ja oikeudenkäyntikuluja noin 13000 euron edestä.

Tuomiosta voi vielä valittaa Vaasan hovioikeuteen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut