Fysiikan opiskelijoiden laitteisto nousi raketin lailla yli 100 metriin

Tässä tuotekehitysinsinööri Kari Kuosmanen on valmistelemassa lieriötä, jonka sisältä laite lähetettiin matkaan. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Rauman Lyseon lukion seitsemän fysiikan kurssilaista todisti torstaina, että fysiikan opiskelu ei totisesti aina ole tylsää. Mukana oli kolme muutakin opiskelijaa seuraamassa, mitä tapahtuu.

Laukaisu on tapahtunut.

He olivat opettajansa, Otso Huuskan kanssa Eurajoella, jossa ilotulitusnäytöksiin erikoistuneen SkyStarin edustajat auttoivat lähettämään mittauslaitteen taivaalle.

Kokeellinen työkurssi on kärsinyt lievästä oppilaspulasta, mutta nyt opettaja nosti riman korkealle. Kaikki opiskelijat olivat tyytyväisiä tilanteeseen, vaikka laite ei lentoa kestänytkään.

Laite laskeutui männyn alaoksille.

Nyt tiedetään, mitä seuraavalla kerralla tehdään eri tavalla. Laukaisu, lento ja laskeutuminen sujuivat nappiin, opettaja summasi.

Taitaa olla menetetty tapaus, analysoivat Esko Toivonen, Otso Huuska ja vaihto-oppilas Ugnius Ignarius. Se varmistui koululla, että laitteesta ei ollut mahdollista saada dataa. Pehmustamista pitää seuraavaksi lähestyä eri tavalla.

Laitteella oli tarkoitus kokeilla mitata kiihtyvyyttä, lämpötilaa, magneettikenttää ja ilmanpainetta.

LUE LISÄÄ KELLO 23.00 ILMESTYVÄSTÄ NÄKÖISLEHDESTÄ

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.