GALLERIA: Seikkulat rakensivat yli 80-vuotiaan talonsa yhteyteen lasiterassin, ja heinäseipäistä sommiteltiin viihtymiskeidas ulkorakennuksen kylkeen

Milja 12, Joel 9 ja Marika Seikkula viihtyvät lasiterassillaan, jonka ikkunat ovat avattavia. Vaikkapa loppukesän helteellä terassille saadaan ristiveto. Varhain keväällä terassilla on jo niin lämmintä, että siellä voi oleskella pidempiä aikoja. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Marika ja Jouni Seikkula asuvat neljän lapsensa kanssa Lapin Kauklaisissa Jounin kotitalossa, joka sijaitsee Uusitalo-nimisellä tilalla.

Seikkulat ovat kunnostaneet yli 80-vuotiaan talonsa lattiasta kattoon. Kolmisen vuotta sitten talon yhteyteen rakennettiin lasiterassi.

Sen jatkeena on kattamaton avoterassi, jossa voi ottaa aurinkoa, grillata ja istuskella pihakeinussa.

Seikkuloilla ahkerassa käytössä olevan lasiterassin lasituksen toimitti euralainen firma.

– Loput teimmekin sitten itse, tosin ammattilainen kävi mittaamassa lasikaton kantavuuden ja palkkien lukumäärän, Marika Seikkula kertoo.

Seikkulan lasiterassi rakennettiin aurinkopation jatkeeksi yli 80-vuotiaan vanhan maalaistalon yhteyteen.

Terassin lattiaan hyödynnettiin talosta puretut vanhat lattialankut ja sisustan puolipaneelit ovat keittiöremontista ylijääneitä paneeleja.

Talon emäntä itse ei pelkää tarttua toimeen kuin toimeen. Siispä hän sahasi moottorisahalla talosta terassille johtavan oviaukon.

– Olemme olleet tyytyväisiä lasitettuun terassiimme. Se jatkaa mukavasti terassikautta keväästä pitkälle syksyyn. Toistaiseksi emme ole hankkineet terassille lämmittimiä, sillä siinä vaiheessa, kun emme täällä enää viihdy, olemme siirtyneet muutenkin sisätiloihin, hän hymyilee.

Lasikattoon on ripustettu aurinkosuojat paahdetta varjostamaan.

Lasiterassin lisäksi Seikkulan pihassa on hauska vanhoista heinäseipäistä kasattu katos, jonka rakentaminen on Marika Seikkulan mukaan hyvä osoitus kekseliäisyydestä.

– Kaikki lähti siitä, kun halusin pienen grillikatoksen. Meillä oli valtava määrä heinäseipäitä omasta takaa, joita halusimme jotenkin käyttää. Siispä pyysimme tuttavapariskunnan ideoimaan kanssamme, miten voisimme katoksen rakentaa. He jopa auttoivat meitä varsinaisissa rakennuspuuhissa.

Marika Seikkulan mukaan grillikatos on nyt hyvä esimerkki siitä, ettei aina ole pakko käyttää paljon rahaa, kun jotain rakennetaan. Riittää, kun on ideointihalua ja kekseliäisyyttä.

Yksi perheen kissoista kävelee tottuneesti lasiterassin ikkunalaudalla.

Katoksen alla on vietetty useita hauskoja iltoja ystävien kanssa, sillä Seikkulat kutsuvat mielellään tuttavia kyläilemään.

– Tämä on toiminut hyvin myös lakkiaisten ja rippijuhlien aikaan tarjoilu-, ruokailu- ja kahvittelupaikkana.

Seikkulan pihaan on rakennettu grillipaikan ja lasiterassin lisäksi katettu allasalue sekä isokokoinen hyönteishotelli, jonka valmistamiseen on osallistunut perheen neljästä lapsesta nuorimmainen, 9-vuotias Joel.

– Joel on kiinnostunut hyönteisistä, minkä vuoksi hän halusi pihalle oman ötökkähotellin. Olen suunnitellut rakennelmaan vielä valaistuksen, jonka aion toteuttaa aurinkokennovalaisimilla, Marika Seikkula paljastaa.

Täysin kierrätysmateriaalista rakennettu grillikatos näyttää siltä, kuin se olisi ollut Seikkulan pihassa aina. Grillikatoksen sisustuskin on kierrätettyä. Muiden muassa sivupöytien pintoina ovat vanhat keittiökaappien ovet ja taustalla olevan ”baaritiskin” edusta on rehutornin ovi. Marika keksi tehdä verhotangot vanhoista luudista. Sadat heinäseipäät tekevät grillikatoksesta tunnelmallisen maalaishenkisen keitaan. Ruma sähkökaappi verhoiltiin vanhoilla harmaantuneilla laudoilla. Joelin silmäterä on pihan nurkkaan rakennettu suuri ötökkähotelli, joka tullaan valaisemaan aurinkokennovaloilla.