Gerdan upotus olisi pitkä prosessi – Räsänen: Meille sopisi oikein hienosti

Upottaminen sukelluskohteeksi vaatisi kaupungin luvan lisäksi aluehallintoviraston myöntämän vesiluvan. Käsittelyaika on keskimäärin kahdeksan kuukautta.

| Päivitetty

Gerdan upottaminen edellyttäisi aluehallintoviraston lupaa. Siinä arvioitaisiin muun muassa riskejä meriluonnolle ja esimerkiksi öljynpoistoa koskevia vaatimuksia.

Poroholman rannassa kohtaloaan odottavan purjealus Gerdan upottaminen Raumanmereen edellyttäisi pitkää lupaprosessia. Luvan myöntäminen ei myöskään ole mikään läpihuutojuttu.

Lomakeskuksen yrittäjä Riku Räsänen pohtii parhaillaan vaihtoehtoja matalaan rantaan uponneen laivan varalle, ja keskusteluissa on tullut esille myös aluksen upottaminen sukelluskohteeksi. Asiasta on keskusteltu ainakin Rauman Laitesukeltajien kanssa.

Kaupungilta vain vesialueen omistajan lupa

Samantapainen asia oli esillä jo vuonna 2021.

Tuolloin Räsänen haki ja sai kaupungilta luvan toisen Poroholmassa sijaitsevan aluksen, Maritan, upottamiseen. Vuoteen 2026 voimassa oleva lupa tulisi mahdollisesti käyttöön, kun aluksen käyttöikä loppuisi.

Teknisen valiokunnan (tekva) myöntämässä luvassa oli kuitenkin vasta vesialueen omistajan suostumuksesta. Lisäksi päätös koskee eri alusta.

– Mielestäni tässä ei ole mahdollista suoraan olettaa, että tekvan Maritalle myönnetyllä päätöksellä olisi mahdollista upottaa Gerda sukelluskohteeksi, arvioi Rauman ympäristönsuojelupäällikkö Tuija Kailaste.

Kaupungilta pitäisi siis todennäköisesti hakea uutta päätöstä vesialueen käytöstä. Kailaste huomauttaa lisäksi, että jo pelkästään aluksen liikutteluun liittyy ympäristökysymyksiä.

– Gerdan poistamiseen liittyy riski, että siirtämistilanteessa pääsee veteen vaarallisia jätteitä, kuten öljyä, tai tapahtuu muuten roskaantumista.

Avin lupa tarvitaan joka tapauksessa

Hanke saattaisi vaatia myös aluehallintoviraston (avi) myöntämää lupaa. Lupatarve tulisi vesilaista, ympäristönsuojelulaista tai molemmista.

Lupatarpeen arvioi ely-keskus, ja asiaa tarkasteltiin alustavasti jo Maritan kohdalla pari vuotta sitten.

Tuolloin Varsinais-Suomen ely-keskuksen linja oli selvä: avin lupa tarvitaan joka tapauksessa. Perusteena oli muun muassa se, että upottamisen päämotiivi voi olla aluksen hävittäminen eli jätehuolto.

Lisäksi upottamiseen voi liittyä tarve erillisiin lupamääräyksiin. Ne voisivat liittyä esimerkiksi siihen, että aluksesta ja sen moottoreista olisi poistettava öljyt ja muu vesiympäristölle haitallinen aines. Myös hylyn vastuutaho olisi määrättävä.

Kuinka suuri ja kallis työ aluksen upotuskelpoiseksi saamisessa olisi, ei ole tiedossa.

Käsittelyaika keskimäärin kahdeksan kuukautta

Vesilain mukainen lupaprosessi on laaja ja se edellyttää muun muassa arvioita upotushankkeen vaikutuksista veden laatuun, vesistön virkistyskätyttöön sekä merenhoitosuunnitelmiin eli käytännössä meriympäristön tilaan.

Mikään pikaprosessi luvan käsittely ei olisi.

– Keskimääräinen käsittelyaika vesilain mukaisissa hankkeissa on tällä hetkellä noin kahdeksan kuukautta, kertoo ympäristöneuvos Päivi Jaara Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Päätöksen jälkeen tulisi vielä odottaa valitusajan umpeutumista. Ja jos valituksia tulisi, prosessi jatkuisi hallinto-oikeudessa.

Yrittäjä ei pidä mahdottomana

Riku Räsänen sanoo, että Gerdan upottamista sukelluskohteeksi pohditaan vakavasti yhtenä vaihtoehtona.

– Meille se sopisi oikein hienosti, että siitä saisi iloa jatkossakin, hän toteaa.

Pitkästä ja mahdollisesti vaativasti lupaprosessista huolimatta hän pitää vaihtoehtoa myös realistisena. Asia on Räsäsen mukaan nyt pitkälti Rauman Laitesukeltajien käsissä.

Muokattu klo 15.14: Lisätty Riku Räsäsen kommentti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut