Greenpeace "raumalaismurtajien" kimpussa

Laittomasti jäänmurtajatukikohtaan tunkeutuneet aktivistit vastustavat jäänmurtajan osallistumista arkitisen öljyn etsintään.

Kolme ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistia kiipesi jäänmurtaja Otson mastoon Helsingin Katajanokalla tiistaiaamuna. 

– Kun Otso raivaa tietä öljy-yhtiöille Arktiksella, se raivaa tietä maailmaan, jossa ilmastokatastrofia ei edes yritetä pysäyttää. Arktiselle öljylle ei ole käyttöä maailmassa, joka ratkaisee ilmastonmuutoksen. Uusien öljylähteiden etsintä on vastuutonta, sanoi aktivisti Aino Tuomi-Nikula tiedotteessa.

Raumalla rakennetut monitoimimurtajat Nordica ja Fennica ovat viime vuosina joutuneet toistuvasti Greenpeacen vastaavien iskujen kohteeksi. Esimerkiksi viime kesänä Greenpeacen mielenosoittajat roikkuivat sillalta Portlandissa Yhdysvalloissa estämässä Fennican lähtöä öljy-yhtiö Shellin öljykentälle.

Raumaa kotisatamanaan pitävät monitoimimurtajat suunniteltiin niin, että ne voisivat jäättömällä kaudella käydä rahakkailla kesäkeikoilla. Otso sen sijaan on perinteinen jäänmurtaja. Se vuokrattiin viime vuonna ensi kertaa offshore-käyttöön, 2+2 vuoden sopimuksella norjalaiselle TGS:lle. Kesävuokrauksen Grönlantiin mahdollistivat viime vuonna Raumalla tehdyt mittavat muutostyöt.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.