Hääpuvusta ilta-asu Linnaan: kansanedustaja Eeva Kalli pukeutuu kuvataiteilija Saana Hakalan taiteeseen

Linnan juhlien puku edustaa Kallille kierrätystä ja satakuntalaista luovuutta.

| Päivitetty

Eeva Kallin puku keskiviikon Itsenäisyyspäivän vastaanotolla on muokattu hänen hääpuvustaan, jonka pinnan eurajokelainen taiteilija Saana Hakala maalasi. Puku on nimeltään Missä sydämeni vaeltaa.

Kansanedustaja Eeva Kalli (kesk) astelee keskiviikkona Linnan juhliin signeeratussa taideteoksessa. Kallin puku on nimeltään Missä sydämeni vaeltaa ja sen on kankaan pintaan maalannut eurajokelainen taiteilija Saana Hakala.

Puku on kansanedustajan vanha hääpuku, joka saa nyt uuden elämän juhla-asuna.

Pukuvalinnalla kansanedustaja sanoo haluavansa välittää uusiokäytön ja kierrätyksen ideologiaa ja nostaa esille satakuntalaista luovuutta ja osaamista.

– Puku on myös oodi taiteelle ja kulttuurille, mahdollisuus tuoda sitä tällä tavalla esille, kansanedustaja sanoo.

Kalli kertoo jo pitkään pohtineensa mitä käyttöä kymmenen vuotta vanhalle hääpuvulle löytyisi. Hän oli jopa kysellyt ompelijalta mahdollisuutta värjätä puvun.

– Kokonaan valkoisena puvulle ei löydy tilaisuuksia, jossa sitä käyttää.

Metsää ja kukkamerta

Eurajokelainen Saana Hakala astui kuvioihin sen jälkeen, kun Kalli oli ensin tutustunut hänen näyttelyynsä Vuojoen kartanolla viime kesänä.

– Ihastuin hänen kädenjälkeensä, joka oli minusta puhuttelevaa ja energistä.

Kalli alkoi seurata taiteilijaa Instagramissa ja huomasi, että Hakala tuunaa vaatteita tekemällä niihin taidetta. Hän ottikin yhteyttä Hakalaan.

– Saana otti haasteen vastaan ja lopputulos on upea!

Kankaan kuviossa voi Kallin mukaan nähdä niin metsää, kukkamerta kuin revontuliakin.

"Ylitin itseni"

Kalli antoi Hakalalle vapaat kädet puvun toteuttamiseen. Etukäteen hän keskusteli taiteilijan kanssa mieleisestä värimaailmasta. Kallin yllä on usein nähty vihreän eri sävyjä.

– Kun Eeva soitti minulle ideasta, olin tietysti haljeta ilosta ja jännityksestä. Olen maalannut aiemmin takkeja ja laukkuja, mutta hääpuvun maalaus oli aivan eri asia. Olen todella otettu, että hän luotti rakkaan häämekkonsa minun huomaani. Ylitin itseni tässä projektissa kyllä totaalisesti, eurajokelaistaiteilija sanoo.

Hän kertoo suunnitelleensa mekon värimaailman Kallin lempivärien mukaan sekä ottaneensa huomioon ihon ja hiusten värin.

– Halusin, että mekko kuvastaisi satumetsää ja sitä katsoessaan voisi hetkeksi uppoutua sadunomaiseen turvapaikkaan. Puku kuvastaa sekä Eevalle että minulle luonnon tuomaa rauhaa ja hyvää energiaa.

Jännittävin vaihe ei Hakalan mukaan kuitenkaan ollut maalaus, vaan ompelutyö.

– Olen myös kaventanut mekon. Pitkä laahus lyhennettiin ja helmaa piti kaventaa, jotta se olisi mahdollisimman käytännöllinen Linnan juhlissa.

Satakuntalaista taitoa

Eeva Kalli on toisen kauden kansanedustaja ja keskiviikon juhlat ovat hänelle kolmannet Linnassa. Korona-aikana juhlia ei järjestetty.

Hän on Linnan juhlalookissaan luottanut satakuntalaiseen osaamiseen. Aiemmat puvut ovat olleet euralaisen ompelija Eeva Ketolan käsialaa. Myös tänä vuonna korut suunnittelee porilainen korusuunnittelija Mari Syrén ja kampauksen ja meikin suunnittelee porilainen Janiina Nurmoranta.

Satakuntalaista väriä nähdään Linnassa myös kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen (vas.) yllä. Hänen pukunsa on säkyläläisen neulesuunnittelija Sanni Salosen käsialaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut