Haastepyöräily kannustaa kaiken ikäisiä pyöräilemään

Vappupäivänä käynnistyi Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n eli LiikUn Haastepyöräily-kampanja. Sen tarkoituksena on haastaa koulumatka-, työmatka- ja harrastepyöräilyyn sekä kannustaa kaiken ikäisiä ja kuntoisia pyöräilemään.

Kampanjaan osallistuvat kirjaavat pyöräillyt kilometrinsä joko mobiilisovellukseen tai kirjauslaatikossa sijaitsevaan vihkoon. Sovellukseen kirjattavan matkan pituus on vapaa, mutta vihkoon kirjataan 10 kilometrin matkat. Samalla voi kirjata useamman matkan. 

Haastepyöräily on voimassa Raumalla ja muualla Lounais-Suomessa eli pyöräilyalueena voi olla muukin kuin oma kunta. Kampanja kestää 27.6. asti. Pyöräilynsä kirjanneet osallistuvat samalla palkintojen arvontaan.

Raumalla kirjauslaatikoita löytyy neljässä eri pisteessä: Monnan hautausmaan parkkipaikan vieressä, latumajan reitin lähtöpaikoilla Metsätähdentiellä ja Pohjoiskehän parkkipaikalla sekä Haapasaarentiellä Nurmenlahden sillan kohdalla bussipysäkillä.

Kirjauslaatikosta löytyy kirjausvihkon lisäksi haasteeseen liittyvää materiaalia. Kuva: Sanni Ämmälä.

Raumalaiset Tuula ja Tuomo Aromaa ovat osallistuneet haasteeseen jo vuosia. 

– Likipitäen jokaisena vuonna, kun haaste on ollut. Viime vuonna emme osallistuneet, kun laatikoita ei koronan takia ollut ja tieto puhelinsovelluksesta tuli meille liian myöhään. 

Haasteen myötä eri paikkakunnat ja alueet ovat tulleet Aromaille tutuiksi. He ovat pyöräilleet esimerkiksi Lapissa sijaitsevaa kuuden järven reittiä jo kymmenen vuoden ajan.

Tuomo ja Tuula Aromaa kirjasivat omaa pyöräilysuoritustaan Pohjoiskehän kirjauslaatikolla vappupäivänä. Kuva: Sanni Ämmälä.

Aromaat luottavat perinteiseen kirjausvihkoon sovelluksen sijaan. Eläkkeellä oleva pariskunta kertoo pyöräilevänsä paljon.

– Pyöräillään paljon harrastuksena melkeinpä ympäri vuoden monta kertaa viikossa, Tuula toteaa. – Kauppareissutkin tehdään pyörällä. Silloin, kun oltiin vielä työelämässä, pyöräiltiin työmatkatkin, Tuomo lisää.

Vakioreittiä Aromailla ei ole. Pyörällä rullaillaan ympäri kaupunkia ja ilmojen lämmetessä reitti kulkee etenkin meren rannassa.