HÄÄT: Karkkipuffet pitää pintansa häissä vuodesta toiseen – Satakunnan ainoa hääsuunnittelija on huomannut, että ”more is more” ajattelu on palannut

Mia Ruuhikorpi kertoo, että häät ovat nykyään hyvin pitkälle mietittyjä.

Hääsuunnittelija Mia Ruuhikorpi valmistelemassa hääpöytää. Hääsuunnittelijana hän haluaa helpottaa hääparin stressiä. Päivän suunniteluun ja valmisteluun hän osallistuu hääparin toiveiden mukaisesti.

Häiden suunnittelussa minimalistisuus on saanut väistyä. Tilalle on tullut yhä enemmän ”more is more”-ajattelu.

– Häät on ovat nykyään hyvin pitkälle mietittyjä, ja ne koetaan tärkeäksi. Moni haluaa, että päivä on maailman paras, kertoo Satakunnan alueella toimiva hääsuunnittelija Mia Ruuhikorpi.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla ovat yleistyneet jopa usean päivän kestävät häät. Kirkkoharjoituksen jälkeen mennään läheisimpien kanssa harjoituspäivälliselle. Sitten on varsinainen hääjuhla ja vielä sunnuntaina esimerkiksi hääbrunssi valikoidulle porukalle.

Karkkipuffa ja skumppatorni

Ruuhikorpi on huomannut, että tällä hetkellä raha määrittää todella paljon hääsuunnitelmia.

– Häitä on kuitenkin hyvin erilaisia. Jokainen haluaa omannäköisensä häät. Osa minimalistisemmat ja osa näyttävämmät, Ruuhikorpi sanoo.

Hän pystyy kuitenkin nostamaan yhden ikisuosikin, joka seuraa melkein häistä toiseen. Se on karkkipuffet.

Uudeksi häiden hittituotteeksi on noussut skumppatorni, jossa matalia kuohuviinilaseja asetellaan torniksi päällekkäin. Kaatamalla ylimpään lasiin kuohuviiniä se valuu alemman kerroksen laseihin.

Tällä hetkellä useimmat valitsevat teemaväreiksi häihin Ruuhikorven mukaan vanhan roosan tai samppanjan sävyjä. Monet suosivat klassisia värejä, räväkkyys on jäänyt.

Myöskään kirkkohäiden suosio ei ole laskenut, päinvastoin.

– Monet haluavat edelleen vihkimisen tai siunaamisen kirkossa. Osa vihitään ensin maistraatissa ja siunaus on sitten kirkossa.

Etsimisen vaiva poistuu

Jos hääsuunnittelijan työtä seuraa Atlantin takaa kuvatuista sarjoista, saa lähinnä mielikuvan raivoavista morsiamista ja muhkeista budjeteista.

Porilaisen Ruuhikorven kuvaus työstään kuulostaa kuitenkin enemmän siltä, että hääsuunnittelijan rooli on poistaa etsimisen vaiva ja tarjota hyviä kontakteja sekä ideoita. Ruuhikorpi on tällä hetkellä Satakunnan ainoa hääsuunnittelija.

– Suunnittelen kaiken, mitä halutaan ja tarvitaan. Haen sopivat juhlapaikat, kukkakaupat, teen aikataulut. Kaikkea ei verkosta löydä, joten voin hyödyntää etsinnässä suhteitani, Ruuhikorpi kertoo.

Hääsuunnittelija rooli voi olla hyvinkin suuri, tai sitten hän auttaa jossain tietyssä osa-alueessa. Raamit voivat olla tarkat tai vapaat, hääparista riippuen.

– Pyrin työlläni auttamaan hääparia stressittömään hääsuunnitteluun ja tarvittaessa mä olen myös hääpäivänä paikalla varmistamassa, että kaikki sujuu ja tällöin hääpari voi vain nauttia tärkeästä päivästä.

Ensi kesänä Ruuhikorpi muun muassa suunnittelee yksiin häihin ulkovihkimispaikan tuoleineen, alttareineen ja kaikkineen. Vieraita tulee noin 200, joten aivan pienestä projektista ei ole kysymys.

Ruuhikorpi pitää työssään erityisen tärkeänä sitä, että kommunikaatio toimii: mitä hääpari haluaa?

– Etsin paljon somesta ja esimerkiksi Pinterestista vinkkejä, joita esittelen hääparille.

Koristeet kiertoon

Satakunnassa hääsuunnittelijaa käytetään vielä melko harvoin, mutta pääkaupunkiseudulla se on jo yleisempää. Siellä vaihtoehtoja on niin paljon, että etsimiseen kuluu hirveästi aikaa.

Ruuhikorpi kouluttautui noin vuosi sitten hää- ja juhlasuunnittelijaksi Helsingissä.

Hääsuunnittelijan työtä hän tekee sivutoimisesti päätyönsä ohessa. Tänä kesänä hän suunnittelee yhdet häät Satakunnassa. Lisäksi hänellä on kaksi somistepalvelukeikkaa, sillä hän tarjoaa hääsuunnittelun lisäksi myös somistepalvelua ja pitää koristevuokraamoa.

Ruuhikorpi toivoo, että pääkaupunkiseudulla yleinen käytäntö lisääntyisi myös Satakunnassa.

– Toivon, että yhä enemmän ihmiset vuokraisivat koristeita. Täällä ei tosin juurikaan ole hääkirppiksiä, mutta toivottavasti jatkossa niitäkin olisi enemmän.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut