Haaveissa saunalautta? Rakenna tai osta, mutta ole tarkkana!

Saunalautan saa rakentaa omaan käyttöön varsin vapaasti ilman erityisiä vaatimuksia, tiedottaa Trafi. Käytetyn saunalautan ostajan kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä saunalautasta pitää löytyä CE-merkintä, jos sen käyttöönotosta on myyntihetkellä kulunut alle 5 vuotta.

Vaikka saunalautan rakentaisi omaan käyttöön ja se ei virallisesti tarvitsisi CE-merkintää, tulee lautan kuitenkin täyttää vesikulkuneuvoja koskevat yleiset vaatimukset. Esimerkiksi kaikista moottorilla varustetuista saunalautoista pitää löytyä

  • airo, mela taikka ankkuri köysineen
  • tyhjennysväline
  • hyväksytyt pelastusliivit jokaiselle veneessä olijalle
  • hyväksytty sammutin, jos koneteho on yli 25 kW tai jos lautassa on liekillä toimiva polttolaite.

Lisäksi erityisesti kiukaita ja muita tulisijoja asennettaessa on syytä noudattaa riittäviä varoetäisyyksiä palaviin materiaaleihin.

- Koska saunalautoissa tulenteko on olennainen osa toimintaa, tulisi yleiseen paloturvallisuuteen sekä sammuttimien riittävään kapasiteettiin kiinnittää erityistä huomiota, toteaa Trafin ylitarkastaja Juhani Pappila. 

Ostaessa alle 5 vuotta vanhaa omavalmisteista saunalauttaa, kannattaa huomioida, että siinä on CE-merkki ja tarvittavat dokumentit.

 -Lautassa tulee siis olla asianmukaisesti kiinnitetty CE-merkintä ja sen mukana tulee olla huvivenedirektiivin mukaiset dokumentit, eli käyttäjän käsikirja ja vaatimustenmukaisuuden vakuutus, kertoo Pappila.

Dokumentit eivät ole myyntitilanteessa välttämättömiä silloin, kun lautta on ollut omassa käytössä vähintään 5 vuotta.

Saunalautta on myös merkittävä vesikulkuneuvorekisteriin, jos sen moottoriteho on vähintään 15 kW (yli 20 hv) tai jos siinä on moottori tai purje ja rungon pituus on vähintään 5,5 metriä.