Hallituksen hidastelu ravintoloiden aukiolon höllentämisessä maksanut työpaikkoja – "Rajoituksia kyllä saatiin voimaan nopeasti", arvostelee Maran Timo Lappi

Matkailu- ja ravintola-alaa edustava Mara kantelee oikeuskanslerille hallituksen viime viikon päätöksestä jättää Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen tiukat ravintolarajoitukset voimaan. Sittemmin rajoituksia on lievennetty, mutta ne ovat edelleen muuta maata tiukemmat.

Ravintoloissa on edelleen rajoituksia, vaikka koronatartunnat ovat olleet laskussa useiden viikkojen ajan, sairaalat tyhjenevät ja rokotukset etenevät. Tartuntamäärien mukaisessa leviämisvaiheessa ei ole enää yksikään Suomen maakunta.

Silti Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä oli torstaihin asti muuta maata tiukemmat ravintolarajoitukset. Pubeissa anniskelu on pitänyt lopettaa jo kello 18 ja ovet sulkea kello 19. Perjantaista anniskelu saa jatkua kello 22 asti ja ravintolat menevät kiinni kello 23.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden Maran toimitusjohtaja Timo Lappi ei sulata hallituksen hitautta koronarajoitusten purkamisessa. Tartuntatautilain mukaan ravintolarajoituksia pitää purkaa viipymättä, jos niille ei ole perusteita.

– Kaikki sääntely ravintoloissa perustuu valtioneuvoston päätöksiin. Toisin kuin aluehallintovirastojen päätöksistä, niistä ei voi valittaa.

Kantelu oikeuskanslerille

Mara reagoi hallituksen viivyttelyyn rajoitusten purkamisesta tekemällä kantelun oikeuskanslerille. Kantelu on tarkoitus jättää perjantaina.

Hallitus vetosi 9.6. sosiaali- ja terveysministeriön muistion mukaan uusiin herkemmin tarttuvien virusmuunnosten leviämisen uhkaan. Tällaiselle uhkalle ei Maran lakimiesten mukaan löydy lakiperusteita epidemiologisista mittareista, joista kaikki osoittavat epidemian hiipuvan.

Arvion aikaan tiukimmat rajoitukset olivat voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä.

– Vedottiin valtakunnalliseen leviämisen uhkaan, ja sen takia juuri näissä maakunnissa rajoitettiin ravintolatoimintaa, ihmettelee Timo Lappi.

– Muuntoviruksen leviämisen uhkaa ei perusteltu mitenkään. Ymmärrän hyvin, koska perusteita ei ole.

Sittemmin Uudenmaan aukioloaikoja höllättiin, mutta tiukennukset jäivät Hämeen maakunnissa voimaan. Niitä löysättiin vasta perjantaiksi.

Lappi pitää erikoisena sitä, että Kanta-Häme siirtyi leviämisvaiheeseen käytännössä sairaalaepidemian takia. Vaikka tartunnat oli jäljitettävissä sairaalaan ja terveyskeskukseen, ravintoloiden anniskelua ja aukioloa rajoitettiin.

– Rajoitukset kyllä saatiin voimaan nopeasti. Kaikissa ravintoloissa tieto ei ehtinyt tavoittaa asiakkaita, jotka olivat tehneet pöytävarauksen kello seitsemäksi. Silloin ei saanutkaan enää anniskella.

Työllisyys kärsii

Ravintoloiden rajoitukset tuntuvat etenkin nuorten työllisyydessä ja toimeentulossa. Moni nuori ei kuulunut työttömyyskassaan.

Lapin mukaan peräti kolme neljästä majoitus- ja ravintola-alan työntekijästä on ollut korona-aikana lomautettuna ainakin jossain vaiheessa. Se on valtava määrä yli 80 000 työntekijän joukossa.

Vuonna 2019 kesätöihin otettiin alalle 18 000 nuorta. Tänä kesänä määrä on muutamia tuhansia.

– Tuloksista näkee, ettei koko hallitus ole ymmärtänyt työntekijöiden puolta, Lappi kritisoi.

Alan tulevaisuus riippuu siitä, tuleeko uusia rajoituksia ja miten etätyöt jäävät käytännöksi.

– Osa henkilöstöravintoloista on muuttunut kannattamattomiksi.

Lapin mielestä ilmaantuvuuslukujen seuraamisesta pitäisi päästä eroon kokonaan. Hänen mukaansa rokotusten jälkeen ei ole enää syytä kiristää rajoituksia, sillä korona ei samaan tapaan aiheuta vakavia sairastumisia.

Lappi kritisoi sitä, että ravintoloilla ylipäätään on enää rajoituksia.

– Yökerhotoiminta on edelleen mahdotonta. Perustasollakaan ei ole vielä päästy normaaliin.

Ei vielä riittäviä purkuja matkustusrajoituksiin

Hallitus sallii Suomeen matkustamisen joko kahdella koronarokotuksella tai sairastetulla koronaviruksella EU- ja Schengen-maista. Rajoitus on voimassa 11.7. asti.

Lapin mukaan tämä ei riitä avaamaan turismia Suomeen.

– Täyttä rokotusta ei monellakaan ole. Se voi auttaa vain yksittäisiä henkilöitä tulemaan Suomeen. Hyvää on työmatkustuksen salliminen EU- ja Schengen-maista.

Hän arvostelee Suomen linjaa, joka on tiukempi kuin EU:n suositus. Matkailua Suomeen on edelleen tiukasti rajoitettu EU:sta ja sen ulkopuolelta.

Suomalaiset sen sijaan voivat matkustaa, kunhan kohdemaa ottaa heidät vastaan. Jalkapalloturistit ovat valloittaneet Kööpenhaminan ja Pietarin ja palaavat lähiaikoina Suomeen.

– Suuri huoli on siitä, että suomalaiset saivat lähteä Venäjälle, jos sieltä tulee tartuntapesäkkeitä ja ravintoloille asetetaan tiukempia rajoituksia. Se olisi täysin kohtuutonta, sanoo Lappi.

Ravintolarajoitukset

Koko maassa ruokaravintoloissa saa olla 75 prosenttia sallitusta asiakasmäärästä. Pääasiassa juomaa myyvissä ravintoloissa asiakasmäärä saa olla 50 prosenttia.

Koronavirusepidemian perustason alueilla ravintolat lopettavat anniskelun viimeistään kello 1 ja menevät kiinni kello 2 mennessä.

Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu loppuu viimeistään kello 22 ja ravintolat kiinni kello 23.

Leviämisvaiheen alueilla ruokaravintolat ovat lopettaneet anniskelun kello 20 ja menneet kiinni kello 21. Juomaravintoloissa anniskelu loppui kello 18 ja ravintolat menivät kiinni kello 19.

Leviämisvaiheen rajoitukset poistuivat viimeisenä Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Niissä ja Uudellamaalla ovat edelleen kiihtymisvaiheen rajoitukset.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut