Hallitus esittää massiivista lisäbudjettia: 5,5 miljardin euron paketti

Hallitus on sopinut yhteensä 5,5 miljardin euron suuruisesta lisätalousarviosta, jonka avulla tuetaan talouden avaamista ja elpymistä. Lisätalousarvio on Suomen historian suurin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) perusteli suurta lisäbudjettia ennen kaikkea koronakriisillä.

– Koronaviruksen aiheuttama kriisi on vaikuttanut merkittävästi Suomen kansantalouden kehitykseen, yritysten toimintaedellytyksiin ja ihmisten pärjäämiseen, Marin totesi tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan hallitus tukee kuntia noin 1,4 miljardilla eurolla. Lisäksi käynnistetään prosessi, joka tarkastelee kuntien velvoitteita.

– Akuuttia kriisinhoitoa on yhä jatkettava yhä vahvistamalla kuntien taloutta ja yritysten tukemista uudella kustannustuella, jotta irtisanomisilta vältytään.

Lasten ja nuorten tukemiseksi on koottu yli 200 miljoonan euron toimenpidekokonaisuus. Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin lisätään 4 800 aloituspaikkaa.

Lisäbudjetissa on mukana muun muassa Rajan alushankinnat. Tarkoitus on tilata kaksi vartiolaivaa, jotka tulevat korvaamaan Uiskon ja Tursaan. Lisäbudjetissa on tosin vasta 5 miljoonaa euroa alusten suunnitteluun.

Rauman seudulla toivottiin kovasti määrärahaa kasitien parannuksiin, erityisesti Eurajoen ja Laitilan risteysjärjestelyihin. Eurajoelle rahaa saatiin, Laitilaan ei vielä.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen aloituspaikkojen määrää lisätään lisäbudjetissa noin 4 800. Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Jari Multisilta arvioi Länsi-Suomelle aiemmin, että Samk pystyy ottamaan syksyllä ehkä 50-60 opiskelijaa lisää.

– Lisätalousarvioon on koottu merkittävä yli 200 miljoonan tukipaketti oppimista kasvua ja opetusta tukemaan niin kouluissa kuin harrastuksissa, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo.

Lisätty tieto kasitien määrärahasta kello 22.05
 

Lisää aiheesta

Lisäbudjetin ilouutinen: Rahoitus kasitien uudelle linjaukselle ja risteykselle Eurajoella