Hallitusleikkaukset syövät myös järjestöjen leipää – Parpansalissa muistutettiin sopan syönnin ohessa, kuinka keskeinen on kolmannen sektorin rooli

Sote-palveluiden siirtyminen hyvinvointialueille on jo lisännyt kolmannen sektorin epävarmuutta avustuksista.

Paikalliset kolmannen sektorin toimijat järjestivät torstaina Parpansalissa Jos meitä ei olisi -tapahtuman, jonka tarkoituksena oli muistuttaa muun muassa päättäjiä järjestöjen keskeisestä roolista. Tapahtumassa oli yhteensä noin 150 kävijää. Myös hyvinvointialueen virkamiehiä kävi paikalla.

Paikalliset kolmannen sektorin toimijat ovat huolissaan hallituksen kaavailemista säästöistä, jotka uhkaavat tehdä merkittävän loven järjestöjen rahoitukseen.

– Jos kolmannelle sektorille suunnatuista tuista lähdetään leikkaamaan, yhdistysten toiminta pienenee. Me olemme kuitenkin suuri voimavara kunnille ja hyvinvointialueille. Tarjoamme käyttäjille ilmaista palvelua, jolla kuntien rahoitusta säästetään, Rauman seudun työnhakijat ry:n toiminnanjohtaja Ilse Vauhkonen sanoo.

Kampanja muistuttaa tärkeästä roolista

Tällä viikolla Satakunnassa vietetään rakenteellisen sosiaalityön viikkoa.

Paikalliset järjestöt ja yhdistykset järjestivät Raumalla Jos meitä ei olisi -tapahtuman, jossa toimijoiden roolia haluttiin tuoda näkyväksi niin käyttäjille kuin päättäjillekin. Parpansalissa tarjolla oli niin soppaa, keskustelua kuin ohjattua liikuntaakin.

Rauman seudun työnhakijoiden lisäksi tapahtuman järjestivät MIELI Länsirannikon mielenterveys ry, Rauman Katulähetys ry, KRIS Satakunta ry ja Rauman Mielenterveysyhdistys Friski Tuult ry.

Kaikkia hallituksen kaavailemat leikkaukset koskettavat.

– Teemme samantyyppistä työtä, vaikka meillä onkin eri palvelut, Vauhkonen sanoo.

Hämmennystä herättävä tilanne

Oman epävarmuutensa tilanteeseen on tuonut myös sote-palveluiden siirtyminen hyvinvointialueiden vastuulle. Ennen kunnat avustivat järjestöjä ja yhdistyksiä.

Nyt sosiaali- ja terveyspalvelujärjestöt saavat avustusta vain hyvinvointialueelta.

– Me taas saamme avustusta kunnalta työllisyysavustuksista, mutta hyvinvointialueelta emme saa mitään, vaikka tarjoamme esimerkiksi terveysneuvontaa, Vauhkonen huomauttaa.

Vauhkonen kuvaa uuden tilanteen "sekoittavan pakkaa". Järjestöt eivät tiedä, miten tukea jaetaan ja mitä uusia sopimuksia hyvinvointialueen kanssa tullaan solmimaan.

– Säästöpaineet väistämättä rokottavat myös järjestöjen toimintaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut