Hammaslääkärivajaus ja uusi potilastietojärjestelmä ruuhkauttivat suun terveydenhuollon Raumalla

Haastava alkuvuosi alkaa kääntyä voitoksi. Lääkärivajaus on saatu taittumaan syksyn ajaksi sijaisten avulla.

Kahden hammaslääkärin vajaus ja uusi potilastietojärjestelmä ruuhkauttivat keväällä Rauman suun terveydenhuollon. Jonot venyivät pahimmillaan puolen vuoteen, niin perinteisillä vastaanotoilla kuin myös Halssissa eli niin sanotussa "suu kerralla kuntoon" -mallissa.Nyt tilanne on helpottumassa, sillä uusi järjestelmä on tullut tutuksi ja suun terveydenhuoltoon on saatu hammaslääkärin sijaisia lisää syksyksi.

Kirjaaminen moninkertaistui keväällä

Suun terveydenhuollossa otettiin käyttöön keväällä uusi potilastietojärjestelmä, joka on aikaisempaa paljon monimutkaisempi.

Ennen uusien potilaiden tutkimusajat olivat puoli tuntia, uudessa järjestelmässä tutkimukseen varattiin aluksi tunnin aika.

– Henkilökunnan kouluttaminen uuteen järjestelmään vei paljon aikaa. Lisäksi itse järjestelmän käyttö on paljon hitaampaa, sillä aikaisemman yhden sivun sijaan nyt pitää tutkimus kirjata seitsemälle eri sivulle. Kirjaamiseen menee nyt paljon enemmän aikaa. Kaikki tiedot menevät nyt myös Kanta-järjestelmään, Rauman suun terveydenhuollon vt. vastaava ylihammaslääkäri Kati Isotupa kertoo.

Tilannetta ei keväällä helpottanut se, että kaksi hammaslääkäriä vaihtoi työpaikkaa toiselle paikkakunnalle.

Toimivuus edellyttää tekijöitä

Alkuvuoden takkuilusta huolimatta halssi-toimintamalli on kerännyt asiakkailta melkeinpä vain positiivista palautetta.

Asiakkaat ovat tyytyväisiä, että kaikki tarvittava tai useampia toimenpiteitä tehdään yhdellä käynnillä. Tämä ei juuri koskaan onnistu perusvastaanotolla.

Halssissa on ollut myös aina muutama aika varattuna hampaiden lohkeamille, joten niiden hoitoon asiakkaat ovat saaneet ajan nopeasti.

Toiminnan edellytyksenä on kuitenkin riittävä henkilökunnan määrä.

– Halssi toimii sitä paremmin, mitä enemmän on hammaslääkäreitä. Raumalla malli toimii parhaiten, kun on kuusi hammaslääkäriä ja kolme suuhygienistiä. Jos henkilökuntaa on vähemmän, homma tökkii, Isotupa sanoo.

Tänä kesänä kaikki kesätyöntekijät työskentelivät Halssissa, ja se todettiin erittäin toimivaksi ratkaisuksi.

– Halssi veti hyvin ja myös kesäsijaiset tykkäsivät. Siihen panostetaan varmasti jatkossakin.

Erityistä huomiota ikäihmisten hampaisiin

Kasvava ikäihmisten määrä työllistää suun terveydenhuoltoa koko ajan enemmän. Rauman suun terveydenhuoltoon on perustettu oma ikäihmisten työryhmä, joka vastaa tähän kasvavaan tarpeeseen ennaltaehkäisevin keinoin.

Yksi syy hoidontarpeen lisääntymiseen on se, että nykyisin yhä useammalla ikäihmisellä on omat hampaat.

– Iän myötä erilaiset ienongelmat lisääntyvät ja hampaissa on jo paljon paikkoja, jolloin ne reikiintyvät helpommin. Ikäihmisillä on usein myös lääkityksiä, jotka vaikuttavat suun terveyteen. Lisäksi ikäihmiset eivät enää totu irtoproteeseihin samalla tavoin kuin nuoremmat, ja siksi omien hampaiden hoitaminen on tärkeää, Rauman suun terveydenhuollon vt. vastaava ylihammaslääkäri Kati Isotupa luettelee.

Ajatusten herättäjä

Hyvä kotihoito on ennaltaehkäisyn keinoista parhaimpia. Työryhmän tavoitteena onkin lisätä tietoa niin ikäihmisten kuin heidän kanssaan työskentelevien keskuudessa.

Työryhmässä terveyskasvatushammashoitajana toimiva Päivi Väinölä kertoo, että yhteistyötä on tehty muun muassa ikäihmisten neuvolatoiminnan kanssa.

Neuvolatoiminnan kautta 75- ja 80-vuotiaille jaetaan terveyskyselylomakkeet, joissa kysytään myös suun terveydentilasta ja mahdollisesta hoidon tarpeesta. Jos asiakas tarvitsee hoitoa, hän saa ajanvaraukseen ohjeistavan tiedotteen.

– Valitettavasti hoidon varaus jää asiakkaan omalle kontolle. Meillä ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta muuhun henkilökuntapulan vuoksi, Väinölä harmittelee.

Hän toivoo kyselyn ja tiedottamisen kuitenkin toimivan pontimena suun terveydestä huolehtimiselle.

Järjestelmällistä koulutusta

Syksyllä vanhustyöryhmä lisää kotisairaanhoidon koulutuksia. Koulutuksia on pidetty aikaisemminkin, mutta nyt toiminta on aikaisempaa järjestelmällisempää.

– Kotisairaanhoidossa työskennellään lähellä ikäihmisiä. Jaamme heille erityistietoa, joka auttaa arvioimaan, milloin pitäisi olla yhteydessä meihin päin, Väinölä sanoo.

Suuhygienisti on vieraillut palveluasumisyksiköissä jo pitkään, mutta tulevaisuudessa palvelun siirtämistä koteihin mietitään.

Väinölän mukaan ikäihmisten suun terveydenhuollon palveluita kehitetään jatkossa vain lisää, sillä tarve kasvaa koko ajan. Samaa vakuuttaa Isotupa.

– Vanhusten suun terveydenhuoltoon keskitytään tulevaisuudessakin ja otetaan käyttöön uusia ideoita, Isotupa sanoo.

Katja Lepistö siirtyi Poriin

Rauman suun terveydenhuollossa vastaavana ylihammaslääkärinä toiminut Katja Lepistö on siirtynyt Porin kaupungin palvelukseen huhtikuun alussa. Lepistö toimii nykyään Porin suun terveydenhuollon johtavana ylihammaslääkärinä.

Lepistö työskenteli ennen tätä puoli vuotta Satakuntaliitossa sote-valmistelijana.

Katja Lepistö oli aktiivisesti tuomassa Halssi-toimintamallia Raumalle. Myös Porissa on Halssi ollut käytössä syksystä 2017 asti.

– Porissa on ollut hiukan erilainen periaate toiminnassa kuin Raumalla, mutta nyt se on muuttumassa tällaiseksi "suu kerralla kuntoon"-malliksi, Lepistä selvittää.

Lepistön johtavan ylihammaslääkärin virkaan sisältyy myös voimakkaasti kehittävä ote niin suun terveydenhuollossa kuin sairaala- ja terveyspalveluissakin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut