Hannu Jore ottaa vanhemmat puhutteluun

Kymmenien vuosien kokemuksella nuorten elämää koulupoliisina, poliisin huumeryhmän jäsenenä ja huumetyöntekijänä seurannut Hannu Jore on nykynuorten maailmasta huolissaan. Etenkin viime vuosina kasvaneet vanhemmuuden ongelmat huolettavat häntä. Vanhemmat yrittävät olla liikaa lapsiensa kavereita ja ostaa kiintymystä tavaroilla.

– Isät ja äidit eivät uskalla enää olla vanhempia, kasvattajia. Nykyajan työelämän kiireet johtavat liikaa etävanhemmuuteen.

Joren mukaan monet lapset voivat huonosti sen vuoksi, ettei heillä ole paikkaa, jossa heillä on turvallista olla ja heistä todella välitetään.

– Lapset tuntevat jäävänsä ulkopuolelle aikuisten ongelmien vuoksi. Sitten ovet jo paukkuvat ja jälkikasvu menee kaupungilla kaveriporukoiden kanssa.

Joren mukaan raumalaisten nuorten elämässä on samanlaisia vaaroja ja houkutuksia kuin muuallakin. Erityisen huolissaan hän on Rauman kouluterveyskyselyn tuloksista seksuuaalisen häirinnän osalta.

– Lähes kaksikymmentä prosenttia peruskoulun viimeisiä luokkia käyvät ovat kokeneet häirintää. Se on hälyttävän iso luku, sillä tuollaiset asiat lisäävät ahdistuneisuutta. Ja sitä usein puretaan perisuomalaiseen tyyliin nautintoaineisiin.

Hannu Jore esitelmöi ensi viikolla yläkoululaisille ja lukiolaisille muun muassa huumausaineista, koulukiusaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä. Tämän jälkeen hän keskustelee 7.10. Rauma-salissa samoista asioista heidän vanhemmilleen.

– Toivottavasti mahdollisimman moni tulisi. Yleensä käy kuten muissakin vanhempainilloissa eli ne käyvät, joita omien lasten tilanne kiinnostaa. Ne eivät tule paikalle, joiden siellä juuri pitäisi olla.

Vanhemmat kaipaavat tietoa ja vinkkejä siitä, miten tilanteita tunnistaa ja miten niissä toimia. Esimerkiksi siitä, miten toimia jos lapsi narahtaa huumeista. – Vanhemmalle isku on kova, he ovat aivan paniikissa ja pelkäävät poliisia. Tilanne pitäisi ratkaista juuri poliisin ja terveydenhuollon yhteistyöllä. Riippuvuus pitää hoitaa ja torpedot eli velkojat saatava pois kimpusta.

Hannu Joren Vanhempainilta nuorten elämänarvojen parissa Rauma-salissa tiistaina 7.10. alkaa kello 18.

Lue lisää lauantain Länsi-Suomesta