Hannulan suuli- ja navettagalleriat täyttyivät taas kuvataiteesta

Konsertti- ja taideyhdistys Hantlan järjestämässä näyttelyssä on teoksia kolmelta taiteilijalta.

Konsertteja ja kuvataidenäyttelyitä Hannulan vanhassa talonpoikaismiljöössä Pyhärannan Reilassa järjestävä Hannulan konsertti- ja taideyhdistys Hantla on aktivoitunut jälleen.

Viime kesä Hannulassa elettiin koronan vuoksi hiljaiseloa, mutta nyt talonpoikaistalon suuli- ja navettagalleriat ovat taas täyttyneet kuvataiteesta.

Suuligallerian ovat valloittaneet teoksillaan Hannulan isäntä Rauno Luttinen sekä poika Sami Luttinen, joka tunnetaan myös kansainvälistä uraa tehneenä oopperalaulajana.

Saksassa pitkään asunut taiteilija kokee piirtämisen itselleen luonnollisimpana kuvataiteen ilmaisukeinona.

– Olen vasta viime aikoina opetellut maalaamista, hän myöntää.

Bassolaulaja kertoo, että musiikki toimii inspiraationa hänen taiteessaan.

– Täytin itse viime vuonna 50 vuotta ja suosikkisäveltäjälläni Ludwig van Beethovenilla oli 250-vuotisjuhlavuosi. Suunnittelin Beethoven-konserttia varten julisteen, jonka lähtökohtana oli Joseph Karl Stielerin tunnettu Beethoven-maalaus. Koronan vuoksi konsertti peruuntui, eikä kesänäyttelyäkään ollut. Nyt Beethoven-juliste luonnoksineen on esillä tässä näyttelyssä.

Sami Luttisella on suuligalleriassa kaikkiaan 13 teosta, jotka lähes kaikki ovat saaneet alkunsa musiikin kautta.

Koululaisilta maisemakuvia

Rauno Luttinen on tunnettu erityisesti muotokuvamaalarina. Hannulan kesänäyttelyssä onkin useita muotokuvia tunnetuista pyhärantalaisista ja paikkakunnan kesäasukkaista.

– Viimeisen vuoden aikana olen maalannut paljon kuvia Raumasta: Kuninkaankadusta, torielämästä, raatihuoneesta ja Kirstin talosta. Teoksissani on kuvattu myös naisia ja ulkoilmaravintoloiden miljöötä.

Kaikkiaan Hannulan suuligalleriassa on esillä 33 Rauno Luttisen teosta.

Oman mausteensa kesäiseen kuvataidenäyttelyyn antavat Reilan koulun oppilaiden mielenmaisemat, jotka on ripustettu navetan eteiseen.

– Olen käynyt vetämässä oppilaille kuvataidetuokioita. Näyttelyn koostaminen oppilaiden töistä oli alkujaan Hannulan Eeva-emännän idea, Rauno Luttinen huomauttaa.

Sympaattisia eläinhahmoja

Vierailevana taiteilijana Hannulan kesässä nähdään helsinkiläisen kuvittaja-graafikko ja sarjakuvapiirtäjä Julia Vuoren sympaattisia kuvituksia, jotka löytyvät navettagalleriasta.

– Olen vahvasti eläinrakas, minkä vuoksi onkin ihanaa, kun saan tuoda töitäni vanhaan navettaan, hän kertoo hymyillen.

Näyttelytilan seinillä on alkuperäiskuvitusta Rembrant – tottelematon -kirjasta sekä L'art entre nuit et jour: musée d'Orsay -kirjasta.

Kuten nämä kaksi, myös lukuisia muita taidekirjoja Vuori on julkaissut yhdessä museopedagogian uranuurtajan Marjatta Levannon kanssa – ja lisää on tekeillä.

– Yhteistyömme sujuu hyvin. Marjatta saa ensin aiheen jostain taiteilijasta ja yhdessä me sitten ryhdymme suunnittelemaan kirjaa, Vuori selvittää.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnon vuonna 2013 saaneen Vuoren tunnetuin hahmo on Sika, joka on kirjojen lisäksi seikkaillut myös Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä.

Hannulan kesänäyttely (Rantatie 1131, Reila) on avoinna 29.8. saakka viikonloppuisin tai sopimuksen mukaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut