Harakka uskoo tuntevansa paperimiehen identiteetin - "Iso askel vaihtaa vaikkapa metalliteollisuuteen"

Pääministerin lupaamista toimista Rauman seudun irtisanottavien koulutukseen ei vielä kuultu. "Ne varmistetaan kyllä", sanoi työministeri tänään Raumalla.

| Päivitetty

Kun pääministeri Antti Rinne (sd.) kävi Raumalla syyskuun lopulla hän lupasi valtiolta "merkittäviä panoksia" UPM:n paperitehtaalta irtisanottavan väen uudelleenkoulutukseen.

– Työministeri Timo Harakka tulee Raumalle kuukauden päästä. Ihan varmasti hän voi silloin kertoa konkreettisista toimista, sanoi Rinne tuolloin.

Puoluetoveri Harakka saapui maanantaina, muttei pystynyt vielä tarkkoja vastauksia antamaan.

Tämä on sikäli ymmärrettävää, että UPM:n yt-neuvottelut eivät päättyneetkään vielä viime viikolla kuten odotettiin, vaan vasta ylihuomenna keskiviikkona.

– Sen varmistamme, että jokaiselle laaditaan henkilökohtainen suunnitelma jatkoaskelista. Siihen te-toimistolla on erinomaiset valmiudet kuten täällä nähtiin muun muassa STX:n telakan sulkemisen yhteydessä. Iso muutos hoidettiin Raumalla tavalla, joka on valtakunnallinen kateuden aihe, sanoi Harakka.

Hän lisäsi luottavansa, että myös UPM:llä on halu hoitaa asia hyvin.

Harakka tapasi paperitehtaalla henkilöstöä.

– Yleinen tunnelma oli, että valmiutta muutokseen on jopa yllättävän paljon. Rauman seudulla on huomattavasti parempi työllisyystilanne kuin kotiseudullani Äänekoskella. Täällä on mahdollista päästä työstä työhön muuntokoulutuksella, työministeri arvioi.

Tehtaan kupeessa kasvaneena Harakka uskoo tuntevansa paperimiehen identiteetin.

– On iso askel vaihtaa paperiteollisuudesta esimerkiksi metalliteollisuuteen.

Ministerin mielestä pitäisi ajatella enemmän ammattitaidon kautta. Paperitehtaalla karttunutta ammattitaitoa voi hyödyntää prosessi- ja automaatioteollisuudessa.

– Osaamista on, kun sitä päivitetään.

Siksi Harakka nimesikin erityisiksi sankareiksi ne yli 50-vuotiaat, jotka haluavat kouluttautua uudelleen, koska näkevät itsellään vielä 10–15 hyvää työvuotta edessään.

Rauman lisäksi tilanne on niin sanotusti päällä Eurassa. Amcor Flexibles Finland aikoo sulkea Kauttuan-tehtaansa. Vaarassa on noin 130 työpaikkaa, joten yhdessä UPM:n kanssa puhutaan yli 300:sta.

Harakka vieraili Eurassa telakkateollisuuden alihankkija LNG Finlandilla (Loipart), joka palkkaisi viitisenkymmentä ihmistä per heti, jos osaajia riittäisi. Sitten hän kuuli Euran kunnan vaatimukset nopeasti käynnistettävästä koulutusohjelmasta Amcorin irtisanottaville.

– Samaa kaksijakoisuutta on koko Suomessa. Ennätysmäärä avoimia työpaikkoja, mutta edelleen työttömyyttä, summasi Harakka.

Kansanedustaja Kristiina Salosen (sd.) mielestä Rauman ja Euran tilanne on niin identtinen, että koulutusta kannattaa katsoa kimpassa alueellisesti.

Harakka kertoi saaneensa Satakunnan ammattikorkeakoululta ehdotuksen koulutuksista, joihin nyt tarvittaisiin rahaa. Sitä työministerin mukaan on käytettävissä.

– Ensi vuoden budjettiin lisäsimme viisi miljoonaa euroa. Lisäksi meillä on opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa yhteistä rahaa noin 20 miljoonaa euroa tämäntyyppisiin koulutuksiin, joilla vastataan rakennemuutokseen.

Harakka tutustui myös Oraksen hanatehtaaseen, josta tuotantoa on siirtymässä lähivuosina Puolaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut