Harjavallassa akkumateriaalitehtaalla varmistettu 30 uutta koronatartuntaa – tehdasalueelle perustetaan tilannekeskus

Harjavallassa BASF:n akkumateriaalitehtaalla on varmistettu 30 uutta koronatartuntaa, tiedottaa Porin perusturva. Maanantaina tiedotettiin yhdeksästä varmistetusta koronatartunnasta, joten nyt tartuntoja on varmistettu kaikkiaan 39.

Varmistettujen tartuntojen lisäksi antigeenitestillä on havaittu alustavasti viisi uutta tartuntaa. Merkittävä osa testituloksista varmistuu tiedotteen mukaan kuitenkin vasta keskiviikkoiltana ja torstaina. Altistuneiksi määriteltiin maanantaina noin 150 henkilöä, joista parikymmentä ei ole vielä päässyt testiin.

Harjavallan terveysasemalle päätettiin perustaa Porin perusturvan ja Kessoten tilannekeskus, josta tartunnan jäljitystä hoidetaan torstaista alkaen yhteistyössä Kessoten ja Porin perusturvan tartunnan jäljityksen kanssa.

Tähän päädyttiin, sillä erilaiset tietojärjestelmät ovat hankaloittaneet yhteisen tilannekuvan luomista. Tilannekeskuksessa selvitetään ja kontaktoidaan altistuneet. Altistuneiden rokotusten kartoittamista hoidetaan myös tilannekeskuksesta.

– Tilannetta vaikeuttaa se, että akkutehtaan työmaalla työskentelee monen alihankkijan työntekijöitä ja he edustavat monia eri kansallisuuksia. Vierastyöntekijät asuvat usein yhdessä ja liikkuvat yhteiskyydeillä. Tämä kasvattaa altistuneiden määrää, Porin perusturvan tiedotteessa kerrotaan.

Tilanteen hallintaan saamiseksi tehdasalueelle saavuttaessa tarkistetaan koronarokotustodistus torstaista alkaen.  Todistuksen esittäminen on vapaaehtoista.

Käytössä on myös laaja, erityisesti rokottamattomien testaaminen pikatesteillä akkutehtaalla toimivissa yrityksissä. Kaikki positiiviset tulokset tarkastetaan virallisella PCR-testillä. Jos oireita ilmaantuu, on syytä hakeutua viralliseen testiin.