Harrastajia riittää Raumalla yhä, mutta huoli ikäryhmien pienenemisestä tunnistetaan – "Joka kevät sitä vähän mietitään"

Poikia kaivataan partioharrastukseen, kuvataidekoulun ja musiikkiopiston johtajien mukaan osallistujia riittää yhä hyvin.

Lasten määrän väheneminen niin Raumalla kuin koko maassakin on herättänyt huolta myös harrastuspiireissä. Esimerkiksi Lukko ilmoitti kesäkuussa päätöksestään tehdä harrastuksen aloittamisesta maksutonta, jotta harrastajia riittäisi jatkossakin.

– Syntyvyys on tullut niin kolinalla alas, että jos me vain katselemme sitä vierestä, ei meillä kohta ole mitään B- tai C-junnuja, sanoi Raumalaiskiekkoilun Tuki ry:n puheenjohtaja Rafael Eerola tuolloin.

Jääkiekko ja jalkapallo lienevät raumalaislasten suosituimpia lajeja. Entä miten lapsia riittää muihin kuin urheiluharrastuksiin?

Yhden, ainakin osittain huolestuneen vastauksen tarjoaa partiolippukunta Myrskypoikien johtaja Juho Ajanko.

– Partiotyttöjä on tietääkseni Raumalla tullut aika paljonkin lisää viime vuosina, mutta poikalippukunnissa ei ole ollut kasvua havaittavissa, Ajanko sanoo.

Aaltoliikettä ollut aina

Komentoa on tosin otettava siinä mielessä takaisin, että Ajanko ei lähtökohtaisesti pane tätä ikäryhmien pienenemisen piikkiin.

Valtakunnallisella tasolla partiolaisten määrä on jopa kasvussa, vaikka lapset vähenevät vuosi vuodelta.

– Ja ainahan harrastajamäärissä on ollut sellaista aaltoliikettä. Välillä innokasta väkeä on enemmän ja välillä tulee taantumakausia, Ajanko luonnehtii.

Harrastajien väheneminen on kuitenkin huolestuttava signaali siinä mielessä, että jos laskusuuntainen kehitys jatkuu pidempään, voi koko lippukunnan toiminta olla uhattuna. Se kun perustuu vapaaehtoisten varaan.

– Sellainenhan se pitkän aikavälin skenaario on.

Musiikki ja kuvataide kiinnostavat edelleen

Taideharrastuksiin harrastajia kuuluu riittävän. Positiiviseen äänensävyyn harrastajamääristä kerrotaan sekä Rauman kuvataidekoulusta että Rauman musiikkiopistosta.

Musiikkiopiston rehtori Mira Ellmén kertoo, että hakijamäärät ovat pysyneet "toistaiseksi ihan ennallaan".

– Joka kevät sitä vähän mietitään, että miten porukkaa riittää. Mutta tänäkin keväänä harrastukseen halukkaita oli ihan yhtä paljon kuin ennenkin. Se on positiivinen juttu, Ellmén toteaa.

Kuvataidekoulun johtaja Kirsi Kuusisto puolestaan sanoo, että harrastajatilanne on "tällä hetkellä vielä ihan hyvä". Paikkoja on saatu täytettyä melko sopivasti, mutta valtavia jonoja kursseille ei synny.

– Viime vuosina on päästy aika hyvin sellaiseen tilanteeseen, että vain muutamia on jäänyt jonoon, Kuusisto kertoo.

Tulevaisuudessa pystyttävä erottumaan?

Huomionarvoista on se, että Ellmén käyttää vastauksessaan sanaa "toistaiseksi" ja Kuusisto sanaa "vielä".

Ikäryhmien pieneneminen on nimittäin trendi, jonka käyrä jatkuu samaan suuntaan eli alaspäin. Tulevaisuudessa harrastajamäärien hupeneminen voi muodostua todelliseksi haasteeksi.

Juho Ajanko toteaa, että samaan aikaan nuorilla on yhä enemmän harrastusmahdollisuuksia. Joukosta pitäisi pystyä erottumaan.

Siksi harrastuksia tarjoavien seurojen, yhdistysten ja muiden toimijoiden olisi pystyttävä näyttämään houkuttelevalta lasten ja nuorten silmissä.

Myrskypojatkin on panostanut näkyvyyteen erityisesti nuorten käyttämissä sosiaalisen median kanavissa.

– On perustettu Instagram-tili ja koetettu tehdä Youtube-videoita. Nuoriso on tietysti niin nopeaa liikkeissään, että ei sitä aina tiedä, missä kanavassa he milloinkin ovat, Ajanko nauraa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut