Harrasteautoille hulppeat tilat ja työkalutkin viimeisen päälle järjestyksessä

Riku Suomalan talli on suurempi kuin omakotitalo, ja siellä on tilaa rakentaa vuoden 1965 Ford Pickup ajokuntoon.

Katse kiinnittyy ensimmäiseksi keskellä tallia olevaan Bemariin. Kuin helmi. Tummanharmaa vuoden 1990 BMW E30 320i Cabriolet on Riku Suomalan silmäterä. Laitilalainen autoharrastaja hankki sen kymmenen vuotta sitten täytettyään 20.

– Halusin ostaa moottoripyörän, mutta äiti ei antanut lupaa. Toinen vaihtoehtoni oli avoauto.

Auto on liikenteessä satunnaisesti, ”että se ei mene rikki”. Riku ajaa Bemarillaan noin tuhat kilometriä vuodessa, mielellään katto auki. Mittarissa on 210 000 kilometriä.

– Vaihdoin siihen äskettäin ilmajousituksen. Takapenkki on parhaillaan verhoilijalla.

Bemarin rinnalla viereinen Ford F100 näyttää ulkopuolisen silmään raadolta. Vaikuttaa siltä, että Rikun sormet syyhyävät päästä sen kimppuun.

Autosta on jäljellä enää runko ja hytti. Riku hankki sen Yhdysvalloista Teksasista viisi vuotta sitten samana iltana kuin viimeisin James Bond -elokuva 007 Spectre oli ensi-illassa.

Vastaavia autoja ei Suomesta helposti saa hankittua, ja Riku halusi nimenomaan amerikkalaisen autoprojektin. Hän oli haaveillut jenkkiavolavasta monta vuotta.

Ajopeli on vieläkin vaiheessa, mutta se ei nuortamiestä harmita.

Mihinkään ei ole kiire. Kun auto joskus valmistuu, se tulee jatkuvaan kesäkäyttöön. Ajetaan niin paljon kuin pystytään, Riku sanoo.

Tallin kolmas auto on Rikun ystävän vuoden 1982 Mercedes-Benz 123 300D. Kaverukset korjaavat yhdessä aikoinaan Vaasassa taksiajossa ollut Mersua.

Sitäkin tehdään kaikessa rauhassa.

Riku seuraa autourheilua, lähinnä Formula ykkösiä ja rallia, tiiviisti. Hän on mukana Laitilassa toimivassa NO Motorsport -harrasteautokerhossa.

Kirjaimet NO tulevat automerkeistä Nissan ja Opel. Kerhon jäsenillä oli lähinnä näitä autoja toiminnan alussa. Nyt mukana on jo muitakin, kuten Mustang ja BMW.

Rikun harrastetilan kruunaavat yhdelle seinämälle kootut pientyökalut. Kuka tahansa haluaisi saada vasarat, ruuvimeisselit, tongit, jakoavaimet ja vasarat samanlaiseen pituusjärjestykseen.

Riku tunnustautuu järjestyksen mieheksi.– Tykkään, että on siistiä, mutta liian steriiliä ei kyllä saa olla. Työkalut löytyvät helpommin, kun ne ovat järjestyksessä.

Talli on Riku Suomala paikka, jonne hän menee, kun haluaa tehdä jotain. Useimmiten hän puuhailee siellä yksin, mutta kavereita käy usein kurkkaamassa.

Heitä varten tallissa on kaksi sohvaa, joilla voi löhöillä. Televisiota ei ole, mutta radio löytyy ja jääkaappi juomille.

Tilaa on 120 neliömetriä eli enemmän kuin samalla tontilla olevassa omakotitalossa. Ei ihme, että vaikka talli on pyhitetty autoharrastukselle, siellä on myös pidetty pienet juhlat eli Rikun 30-vuotispäivät.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut