Harrastuskäytössä olevia radiolähettimiä ja -mikrofoneja esitetään luvista vapaiksi

Viestintävirasto esittää, että harrastuskäyttöön tarkoitetut radiopuhelimet kuten metsästysradiot sekä koiratutkat ja radiomikrofonit vapautetaan luvista ensi vuoden alusta.

Radiolupia näille laitteille on yli 40 000 kappaletta eli luvasta vapautus koskettaa suurta ihmisjoukkoa.

Lähettimiä käyttävät esimerkiksi metsästäjät yhteydenpitoon ja koirien seurantaan maastossa sekä tiepalvelu, vapaaehtoinen pelastuspalvelu ja autourheilun harrastajat. Radiomikrofoneja käytetään puheen ja musiikin langattomaan siirtoon yrityksissä, yhteisöissä sekä tapahtumissa.

Viestintäviraston yhtenä tavoitteena on keventää radiolähettimien käytön sääntelyä ja vapauttaa radiolähettimiä luvanvaraisuudesta aina, kun radiolupa ei ole välttämätön taajuuksien tehokkaan ja häiriöttömän käytön takia.

Viestintävirasto on julkaissut 7.marraskuuta lausuntopyynnön. Luvista vapautuksen suunniteltu aikataulu on 1. tammikuuta 2017 alkaen, jolloin taajuuksien käyttöä koskevat muutokset on tarkoitus saattaa voimaan Viestintäviraston määräyksellä.

Vapautettavaksi esitettyjen laitteiden käyttö vaatii radioluvan vuodenvaihteeseen saakka. Uudet radioluvat myönnetään lyhytaikaisina 31. joulukuuta 2016 asti. Muutos ei vaadi toimenpiteitä niiltä, joilla on voimassa oleva radiolupa.