Harvinainen pikkumerimetso lennähti Suomeen jo toistamiseen tänä vuonna – havaittiin pääkaupunkiseudulla

Pikkumerimetso nähtiin keskiviikkona Espoossa ja Helsingissä. Kuva: Petteri Hytönen/Lehtikuva

Suomessa on havaittu toinen pikkumerimetso, kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa tiedotteessa.

Yhdistyksen mukaan lintu havaittiin keskiviikkona aamupäivällä Espoossa ja Helsingissä.

Pikkumerimetso on kooltaan noin sinisorsan kokoinen. Ulkonäöllisesti se on kuin pitkäpyrstöinen ja lyhytnokkainen merimetso pienoiskoossa.

Harvinainen lintuvieras nähtiin ensin Maarin lintutornista sen lennolla Laajalahden yllä. Lintuharrastajat arvelivat linnun laskeutuneen Keilaniemen ja Lauttasaaren väliselle lahdelle, josta se havaittiinkin myöhemmin lepäilemästä Porstaluodon kiviltä.

– Pikkumerimetson ehti nähdä ainakin sata lintuharrastajaa. Puoli yhden jälkeen linnun nähtiin nousevan noin lounaan suuntaan, eikä sitä ole toistaiseksi löydetty uudestaan, kertoo Tringan toiminnanjohtaja Johannes Silvonen tiedotteessa.

Pikkumerimetso on Pohjoismaissa harvinainen. Edellinen pikkumerimetsohavainto tehtiin Siilinjärvellä Pohjois-Savossa heinäkuussa.

Ensimmäinen virallinen pikkumerimetsohavainto Pohjoismaissa on viime vuosituhannelta, kun lintu havaittiin Ruotsissa vuonna 1913.

Suomea lähimmät pikkumerimetsoyhdyskunnat ovat Unkarissa, Slovakiassa ja Itävallassa, joihin lintu on yhdistyksen mukaan levittäytynyt viime vuosina.

Yleensä lintu pesii jokisuistoissa ja rehevillä järvillä Kaakkois-Euroopassa ja Keski-Aasiassa.