Hätäkeskuksiin kuulumattomien puheluiden määrä on edelleen laskussa

Turhia hätäpuheluita on edelleen noin 23 prosenttia, vaikka ne ovatkin viime vuosina vähentyneet. Kuva: Juha Sinisalo

Hätäkeskuslaitoksen viime vuoden vahvistetut tilastoluvut osoittavat, että hätäkeskusten vastaanottamien ilmoitusten kokonaismäärä on laskussa. Tämä johtuu pääosin siitä, että hätäkeskuksiin kuulumattomat puhelut ovat merkittävästi vähentyneet.

Hätäkeskuslaitos otti viime vuonna vastaan yhteensä 3 689 000 ilmoitusta, kun edellisvuonna vastaava luku oli 3 899 000. Näistä hätäpuheluita oli 2 780 000, kun edellisenä vuonna niitä oli 2 818 000.

- Suomessa tunnistetaan siis entistä paremmin sellaiset tilanteet, joissa hätäkeskus ei ole oikea taho avun antamiseen, toteaa hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen.

Hätäkeskukseen kuulumattomien puheluiden vähentymisestä huolimatta niiden määrä on kuitenkin edelleen melko suuri. Tällaisia puheluita hätäkeskukseen soitetuista puheluista on noin 23 prosenttia.

- On hyvä, että hätänumeroon soitetaan entistä useammin oikeissa hätätilanteissa ja hätäkeskuspäivystäjien työaika menee entistä enemmän juuri siihen, mihin kuuluukin, eli avun välittämiseen hädässä oleville ihmisille, Nieminen muistuttaa.