Haukea jauhettuna tai höyrytettynä - poimi juhannuksen kalavinkit

Ruodokas haukikin taipuu pehmeiksi pyöryköiksi, kun sen käyttää monitoimikoneessa tai lihamyllyssä. Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen​
Ruodokas haukikin taipuu pehmeiksi pyöryköiksi, kun sen käyttää monitoimikoneessa tai lihamyllyssä. Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen​

Suomalaisista järvistä ja meristä nousee toinen toistaan mainiompia kaloja. Kuitenkin vain viidennes kaupoissa ja toreilla myytävästä kalasta on kotimaista.

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä haluaa kannustaa kotimaisen luonnonkalan käyttöön.

– Kalaa kaksi kertaa viikossa on hyvä neuvo. Kala on monin tavoin terveellistä ja kerrassaan verratonta pikaruokaa, Henna Kyyrä muistuttaa. 

Kalafileen paistaminen pannulla tai höyryttäminen kattilan höyryosassa vie muutaman minuutin. 

– Kotimainen luonnonkala on herkullinen ja ekologinen valinta. Ahventa, kuhaa, säynävää ja siikaa on helppo valmistaa grillaten, savustaen tai uunissa, Kyyrä vinkkaa. 

Hauen saa helposti ruuaksi ilman hankalien y-ruotojen poistoa jauhamalla sen monitoimikoneella tai lihamyllyllä. Massasta saa makoisia pyöryköitä tai herkullisen murekkeen. 

Kala säilyy syötävänä juhannusmökilläkin, kun sen säilyttää oikein:  

  • Kala pilaantuu erittäin helposti. Huolellinen esikäsittely pidentää säilyvyyttä.
  • Jos kalastat itse, pistä eli päästä veri pois heti kalan kuoltua.
  • Perkaa kalat eli poista niistä sisälmykset.
  • Kalan suositeltava säilytyslämpötila on +0- +3 astetta. 
  • Valmista kala ruuaksi mahdollisimman pian.
  • Jääkaapissa kalaa voi säilyttää vuorokauden ennen ruuaksi valmistamista. 
  • Pakasta kala, jos et voi valmistaa sitä ruuaksi heti.