Heinäkuu oli kuuma ja kuiva – tältä kuukausi näytti LS Luonto -ryhmän kuvaajien otoksissa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suurimmassa osassa maata harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja kaakkoisosan 21 asteesta Pohjois-Lapin noin 14 asteeseen. Keskilämpötila oli yleisesti 3–4 astetta ja Lapissa 1–3 astetta pitkän ajan keskiarvon yläpuolella.

Edellisen kerran tätä lämpimämpi heinäkuu oli maan etelä- ja itäosassa vuonna 2010, muualla maassa vuonna 2018.

Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 24 päivänä, mikä on kahdeksan päivää yli heinäkuun keskiarvon. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Porvoon Harabackassa, yhteensä 23 kappaletta.

Kuukauden ylin lämpötila, 34,0 astetta, mitattiin Heinolan Asemantauksessa kuun 15. päivänä.

Päättyneen heinäkuun alin lämpötila, -1,2 astetta, mitattiin Enontekiöllä Kilpisjärven Saanalla kuukauden 20. päivänä.

Heinäkuun sademäärä oli suuressa osassa maata tavanomaista pienempi. Ajallisesti sateet painottuivat suuressa osassa maata kuukauden viimeisiin päiviin, jolloin pitkään vallinnut lämmin ja enimmäkseen poutainen korkeapainevoittoinen säätila muuttui matalapaineiden myötä epävakaiseksi.

Heinäkuu oli myös koko maassa selvästi tavanomaista aurinkoisempi, etelässä jopa harvinaisen aurinkoinen. Eniten auringonpaistetta kertyi Paraisten Utössä, 394 tuntia, mikä on noin 70 tuntia enemmän kuin keskimäärin heinäkuussa.

Tämän jutun heinäkuiset kuvat on koottu Facebookista LS Luonto -ryhmästä.

Harvinainen ja poikkeuksellinen

  • Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.
  • Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.
Haarapääskyn poikasten konsertti taltioitiin Kukolassa 20.7. Kuva: Arto Sunila Kuva: Carita Valtanen Hyönteishotellin herkkuja helteiseen heinäkuuhun. Kuva: Eila Rantanen Ulkohuussin yöllisiä maisemia yhden aikaan Rihtniemessä. Kuva: Jenni Järvenpää Nurmenlahden auringonlasku. Kuva: Jukka Kalliokari Säkylän Pyhäjärvi kimmelsi auringon kanssa kilpaa. Kuva: Tanja Ranta Hautova ilma Rihtniemessä 5. heinäkuuta. Kuva: Tanja Ranta

Lisää aiheesta

Vain tilaajille "Koskaan ennen ei heinäkuussa ole tilattu näin paljon lisää mekkoja" – hellevaatteet tekevät nyt kauppansa

Vain tilaajille Liian kuivaa kokolle ja avotulelle: "Aiemmin metsäpalovaroitusten kausi alkoi yleensä heinäkuussa, mutta nyt varoitus annetaan monesti jo touko-kesäkuun vaihteessa"