Heinäkuun helteet eivät pelastaneet heikkoa päiväperhoskesää

Kuluva kesä on ollut päiväperhosille 2000-luvun heikoimpia. Useimmat päiväperhoslajit ovat esiintyneet tavanomaista vähälukuisempina, esimerkiksi niittysinisiipi ja nokkosperhonen. Kolean kesäkuun vuoksi päiväperhoset olivat erityisen vähissä keskikesällä. Elokuun alussa päiväperhosia on ollut lennossa ajankohtaan nähden tavanomaisia määriä. Etenkin ohdakeperhosta ja amiraalia tavataan nyt yleisinä.

Suomen ympäristökeskuksen keräämien ennakkoarvioiden perusteella kuluva perhoskesä on ollut selvästi edellistä heikompi. Elokuun alkuun mennessä päiväperhosten havaintomäärät olivat laskeneet keskimäärin 38 prosenttia edellisvuodesta. Myös yksittäisissä päiväperhoslajeissa oli enemmän vähentyneitä (44 lajia) kuin runsastuneita (17 lajia). Nokkosperhonen on ollut erityisen vähissä.

Heikko perhoskesä johtunee edeltävän talven ja alkukesän epäedullisista sääoloista. Talvi oli lähes lumeton, mikä on päiväperhosille haitallista. Ratkaisevin tekijä oli kesäkuulle osunut poikkeuksellisen kylmä ajanjakso, joka haittasi toukkien kehitystä ja pysäytti päiväperhosten lennon lähes tyystin. Heinäkuussa alkaneet helteet tulivat useimmille lajeille liian myöhään.